latinica  ћирилица
23/02/2020 |  15:59 ⇒ 16:50 | Аутор: СРНА

Додик: Изјава Китаровићеве није била прихваћена од бошњачког политичког круга

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се значајан дио јавности слагао са изјавом бивше предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је БиХ нестабилна, те да њу није прихватио политички, бошњачко-муслимански круг.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да је Китаровићева принципијелно, у име Хрватске, бранила хрватски национални интерес што је сасвим легитимни политички циљ.

Он је додао да у том погледу може рећи да је имао сасвим добру сарадњу са њом.

Када је ријеч о новом предсједнику Хрватске Зорану Милановићу, Додик је рекао да му је честитао на побједи и да је тај избор воља хрватског народа, изразивши увјерење да ће с њим добро сарађивати по питању БиХ и Републике Српске.

- Очекујем да ће бити добра сарадња, то је потребно. Хрватска има специфичну улогу као чланица ЕУ, као и хрватски народ у БиХ који има одређене политичке проблеме, којег муслимани прегласавају, којем је међународна заједница избила права која су имали Дејтонским споразумом, смањила њихове компетенције у вези са начином одлучивања у Федерацији. Покушало се кроз неки принцип изградње БиХ као грађанске земље - појаснио је Додик на Н1.

Он је навео да Хрватска може бити грађанска земља јер је доминантно једнонационална, али тражити то од БиХ могу само политички авантуристи који су дошли или мисле да могу сатрати сву историју народа који су ту живјели, који су у правилу били супростављени једни другима.

- Увијек када неки народ у БиХ за неки догађај има комеморацију, други за исти догађај имају свечаност - рекао је Додик.

Он је нагласио да је улога Хрватске веома важна за овај простор, посебно имајући у виду да сада предсједава ЕУ.