latinica  ћирилица
23/02/2020 |  18:45 | Аутор: СРНА

Линта: Тражити од Сарајева да одустане од ископавања српских гробова

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта изјавио је да је важно да Министарство спољних послова Србије упути протест надлежнима у Сарајеву и тражи да одустану од скандалозне и антицивилизацијске намјере уклањања посмртних остатака Срба.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је напоменуо да власти у Сарајеву најављују доношење скандалозног закона на основу којег намјеравају да ископају посмртне остатке око 13.000 давно умрлих Срба и пренесу их у костурницу за спаљивање.

- Кантонална власт, као разлог, наводи чињеницу да се гробно мјесто или гробница могу прекопати 10 година послије сахране у случају да се за њих не плаћа новчана накнада или се не одржавају - рекао је Линта.

Он је указао на чињеницу, која се не смије заборавити, да је из Сарајева током и послије рата протјерано више од 150.000 Срба, који сада живе у Српској, Србији и широм свијета, те да многи од њих не знају за ову намјеру.

Линта је навео да је послије протјеривања и убијања Срба, уништавања и отимања српске имовине на ред дошло и уништавање српских гробова.

Према његовим ријечима, кантонална власт у Сарајеву хоће да избрише све трагове постојања Срба у овом граду, а крајњи циљ је да се пошаље шовинистичка порука како Срби никада ту нису ни живјели.

- На тај начин настоје додатно промовисати најбезочније измишљотине да су Срби извршили агресију на БиХ и да су чинили масовне злочине и геноцид над Бошњацима - рекао је Линта.

Он је истакао да је врхунско лицемјерје слушати изјаве бошњачких политичара како је Сарајево тобоже мултиетнички град у којме се поштују права свих њених грађана, саопштено је из Савеза Срба из региона.