latinica  ћирилица
23/02/2020 |  19:34 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Предстоји дуга борба да се БиХ доведе у ред

Предстоји дуга, а вјероватно и много исцрпљујућа борба, али се БиХ мора довести у ред и претворити у правну државу, поручила је у интервјуу за Радио Београд предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Стране судије у Уставном суду БиХ дефинитивно умањују легитимитет и суверенитет БиХ, сматра предсједница Српске.

У року од 60 дана, представници Српске у заједничким органима требало би да поднесу извјештај о закључцима Парламента Српске о Уставном суду БиХ.

Ако не буде донесен закон о престанку мандата страним судијама, биће донесен други сет корака и мјера, најавила је предсједница Жељка Цвијановић.

- Вратићемо се у Скупштину да извијестимо, а већ сада знамо неке могуће ствари о којима ћемо извијестити. Имате бошњачке политичаре који кажу да неће извршавати дејтонске обавезе и то не наилази на било какву осуду нити за то има каквих санкција - каже Цвијановићева.

Пријетње санкцијама које је послије разговора са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком Републици Српској упутио амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон, Цвијановићева је назвала типском реакцијом, појашњавајући да сви странци увијек понављају да се одлуке Уставног суда БиХ морају поштовати.

- Ми знамо да ће се поштовати такве одлуке у нормалној држави гдје нормално правосуђе ради свој посао, гдје није под утицајем ниједне политичке, етничке групе, странаца, али ми овдје не говоримо о таквом правосуђу - истиче предсједница Српске и додаје да годинама Уставни суд доноси одлуке усмјерене против интереса Српске и које су супротне Дејтону и Уставу.

Бошњацима, каже, не одговара реформа правосуђа, јер би тако били укинути сви вјештачки механизми који раде њихов политички посао, што је кршење Устава.

За људе који живе у Српској најважнија категорија Република Српска са својим овлаштењима и надлежностима, што је и почетак и крај када је ријеч о Дејтону.

- Република Српска је настала прије рата, 9. јануара 1992. године. Одмах након тога је добила свој Устав и функционисала ефективно прије ратних сукоба.Међутим, они покушавају да делегитимишу тај период. Сада кажу "Има само Дејтон и нема ништа осим Дејтона". Управо је то на линији обрачуна са обиљежјима Републике Српске. И заставу су хтјели да оспоре па није успјело - категорична је Цвијановићева.

Крајње је вријеме да се престане развлашћивати Република Српска и да се живи у нормалном амбијенту, да нико никога не напада и да се активности усмјере на друге важне ствари.

Због привредног напретка требало би да буду реализовани инфраструктурни пројекти, а Бањалука је сарадник за такву причу, поручила је Цвијановићева.