latinica  ћирилица
23/02/2020 |  19:54 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Блатнички сир ускоро ће бити заштићен

Чувени блатнички сир ускоро ће бити и званично заштићен.

Производња сира има стратешки значај у општини Теслић, а производ који се добије стандардизацијом и заштитом биће саставни дио туристичке понуде ове општине.

Са око 200 коза Мирослав Кљечанин у Горњем Очаушу код Теслића годишње произведе више од шест тона сира.

Заинтересован је за његову заштиту јер, каже, таквог сира нема до Златар планине у Србији.

- Самим брендирањем блатничког кришка сира заштитиће се географско поријекло сира и нормално рецептура по којој се ради тај сир - каже Мирослав.

Рецептура по којој настаје блатнички сир није никаква тајна, али географске специфичности и квалитет млијека с планинских пашњака дају сир по којем је блатнички крај чувен надалеко.

- Загријавамо млијеко и засиравамо влашићком мајом и кад усиримо и посолимо може да траје два мјесеца и више а може трајати и годину дана - појашњава процедуру производње Радојка Гаврић из Бијелог Бучја.

За стандардизацију и заштиту географског поријекла и назива блатничког сира заинтересовано је чак 40 произвођача.

У пројекат их је тренутно укључено 20, а све се одвија под будним оком стручњака.

- Ми ћемо урадити све да их обучимо да прво производе квалитетну храну која ће оправдати квалитет овог сира, да радимо на побољшању услова смјештаја животиња, а онда да кроз стандардизацију тог сира да направимо један производ који ће бити препознатљив - истиче Драгиша Марковић из ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

- Сир који се сада производи са различитим квалитетом не може бити конкурентан на тржишту, нема јединствену технологију. Наравно, сир који се произведе овдје ће бити дио туристичке понуде на подручју општине Теслић - додаје Његомир Кљечанин, координатор за пројекат стандардизације блатничког сира.

Процедура стандардизације и заштите није једноставна и траје по неколико година, али први кораци ка том циљу већ су направљени.

Када све то прођу, сви произвођачи блатничког сира имаће производ са заједничким логотипом и паковањем.

Такав сир, без обзира с којег газдинства долази, имаће исти квалитет.