latinica  ћирилица
23/02/2020 |  20:57 ⇒ 21:03 | Аутор: СРНА

Хиљада вјерника на тргу у Никшићу (ВИДЕО)

Хиљаде вјерника вечерас је у литији прошло улицама Никшића носећи иконе и свијеће у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести којим се пријети одузимањем црквене имовине, а поршку им је пружио и свештеник пољске православне цркве.
Никшић - Фото: СРНА
НикшићФото: СРНА

Претходно је у Цркви Светог Василија Острошког служен молебан, а касније се на градском Тргу слободе обратио протојереј Михаило Чиквин из пољске православне цркве, који је истакао да ово што се дешава у Црној Гори подржавају тамо одакле долази.

- Ми вас гледамо и подржавамо и осјећамо јединство - рекао је Чиквин и додао да у очима оних који присуствују литији није видио страх, већ одважност, понос и мудрост.

Он је окупљенима поручио да је пред њима Свети Василије, иза истина, а да имају и одличног митрополита, епископе и свештенство, који их предводе.

- С друге стране, имате цијели православни и хришћански свијет иза себе који вас подржава, а изнад вас су Бог и његови анђели и зато немате чега да се бојите - нагласио је пољски свештеник.

 

Он је додао да цијели свијет гледа народ у Црној Гори, те их је замолио да тако и наставе, јер се ових дана не рјешава само судбина српског народа и његове цркве, већ може бити и судбина цијелог свијета.

- Уз вас је истина и корачајте даље - поручио је Чиквин.

Протојереј ставрофор Миодраг Тодоровић истакао да ће уз Божију помоћ побиједити.

- Да се и они, који позивају на нејединство, опамете, да их Бог благослови и да виде да је љепше бити у јединству него у нејединству, са народом, а не мимо народ - поручио је Тодоровић.

Колашинци су вечерас послије молебана у Цркви светог Димитрија још једном у литији градским улицама показали неслагање са усвајањем Закона о слободи вјероисповијести.