latinica  ћирилица
23/02/2020 |  21:25 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

Приједор: Међународни фестивал фолклора "Разиграна младост"

У Приједору је вечерас завршен Међународни фестивал фолклора "Разиграна младост" који је током двије фестивалске вечери окупио више стотина младих фолклораша из Србије и Републике Српске.
Међународни фестивал фолклора "Разиграна младост" - Фото: СРНА
Међународни фестивал фолклора "Разиграна младост"Фото: СРНА

Домаћин фестивала по 18. пут било је Српско културно-умјетничко друштво /СКУД/ "Др Младен Стојановић", чији је секретар Небојша Алексић рекао да је циљ овог окупљања популаризација фолклора међу дјецом и омладином.

- Ми то радимо већ 18 година и послије сваке наше смотре слиједи прољетњи упис и дође доста нових чланова који тек почињу да играју фолклор - рекао је Алексић Срни.

Он је додао да фестивал подразумијева и дружење и да су се током година створила нераскидива пријатељства чланова СКУД "Др Младен Стојановић" и Културно-умјетничког друштва "Бранко Радичевић" из Старе Пазове.

- Они су и сад наши гости и смјештени су код својих вршњака, то пријатељство међу младим људима је мотивација нама организаторима да унапређујемо овај фестивал - рекао је Алексић.

Приједорској публици вечерас су се у завршници фестивала представили најмлађи фолклораши културно-умјетничких друштава "Саничани", "Шареница" из Расаваца, "Пискавица", "Козара" из Приједора, "Свети Сава" из Сводне и "Васа Пелагић" из Бањалуке.

Осим домаћина и гостију из Старе Пазове, традиционалном игром и пјесмом прве вечери представиле су се дјечије групе културно-умјетничких друштава "Милан Егић" из Брезичана, "Осман Џафић" из Пухарске, "Коловит" из Градишке, "Уна" из Новог Града, "Омарска" из Омарске и Фолклорне секције из Копривне.

Ова манифестација веома добро је прихваћена код приједорске публике, тако да је сала Позоришта Приједор обе вечери била испуњена по посљедњег мјеста.