latinica  ћирилица
24/02/2020 |  07:50 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у Крајини

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење генералу Атифу Дудаковићу и још петнаесторици припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.
Атиф Дудаковић - Фото: СРНА
Атиф ДудаковићФото: СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 15 лица за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин над цивилима на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Осим Дудаковића, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и тако онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужницом је био обухваћен и Але Хоџић, али је његов предмет раздвојен, након што је Суд добио налаз тимског вјештачења и он ће бити посебно довршен када се за то стекну услови.

Наставак суђења заказан је за 11.30 часова.