latinica  ћирилица
24/02/2020 |  08:21 ⇒ 08:23 | Аутор: РТРС

Најстарији премијер на свијету поднио оставку

Малезијски премијер Махатир Мохамед у понедјељак је објавио своју оставку, преносе агенције и додају како је тако отворио пут за могуће формирање нове Владе.
Махатир Мохамад (Фото: Al Jazeera) -
Махатир Мохамад (Фото: Al Jazeera)

Два извора, који су директно умијешани у ову ситуацију, потврдили су наводе о оставци премијера агенцији Ројтерс.

Махатирова одлука услиједила је након политичких борби протеклог викенда, а након што је у недјељу навече објављено да његова странка планира правити нову владу у којој неће бити његов најављени насљедник Анвар Ибрахим.

Борба старих ривала Махатира (94) и Анвара (72) посљедње је поглавље дугогодишње политичке саге у којој су ове двије најистакнутије политичке личности државе.

Wих двојица су се ујединила пред изборе 2018. године како би побиједили коалицију Барисан Национал, гдје доминира УМНО, а која је владала југоисточном азијском државом шест деценија, те однијели изненађујућу побједу која је довела до одласка тадашњег Најбиа Разака.

Свађа због финансијске кризе

Тензије двојице политичара у њиховој коалицији Алијанса Наде (Пакатан Харапан) су биле све јаче и јаче пошто се Махатир опирао постављању тачног рока до испуњења обећања и предаје позиције Анвару.

И политичка срећа је све слабија за ову коалицију која је доживјела поразе у пет посљедњих локалних избора.

Анвар се такође посвађао са страначким колегом Мохамедом Азмином Алијем, министром економских послова.

Анвар је био Махатиров замјеник када је он био премијер први пут (од 1981. до 2003. године). Али, Махатир му је дао отказ 1998. године када се нису договорили о односу према финансијској кризи.

Убрзо послије тога, Анвар је био затворен због содомије, а за те оптужбе је тврдио како су измишљене.

Извор: Ал Џазира и агенције