latinica  ћирилица
24/02/2020 |  11:08 ⇒ 25/02/2020 | 11:40 | Аутор: СРНА

Брисел још не разматра рестрикције путовања

Европска комисија саопштила је данас да ЕУ још не разматра суспензију путовања унутар шенгенске зоне поводом епидемије вируса корона у Италији, али да припрема планове за рјешавање кризе.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Четири особе су преминуле у Италији, а око 150 нових случајева заразе пријављено је од краја прошле седмице, због чега је та земља најугроженија изван Азије.

- За сада нећемо суспендовати Шенген, али радимо на разним плановима - рекао је европски комесар за кризне ситуације Јанез Ленарчич.

Аустрија је касно синоћ на четири часа суспендовала жељезнички саобраћај преко Алпа ка Италији, након чега је он обновљен пошто су резултати испитивања на четири путника били негативни на присуство вируса.

Европски комесар за здравство Стела Кирјакидес рекла је да забране путовања у шенгенској зони треба да буду пропорционалне и у координацији између чланица ЕУ.

Она је нагласила да збране путовања треба да буду засноване и на научним доказима.

Према њеним ријечима, Свјетска здравствена организација за сада не савјетује увођење забрана путовања или трговине и додала да ће мисија СЗО сутра отићи у Италију да би процијенила ситуацију.