latinica  ћирилица
24/02/2020 |  11:13 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

У петак у Београду пријем поводом Дана Српске

Представништво Републике Српске у Србији организоваће у петак, 28. фебруара, у Београду традиционални пријем поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и обиљежити 28 година од доношења првог Устава Републике Српске.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић рекао је Срни да очекује да се у Старом двору у Београду у петак окупе највиши званичници Српске и Србије.

- Као и до сад традиционално, осим мене као домаћина скупа, присутним ће се обратити и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, као домаћин Републике Српске предсједница Жељка Цвијановић, а имаћемо и кратки програм Бањалучке филхармоније - рекао је Цицовић.

Он је изразио увјерење да ће овогодишњи пријем дати допринос очувању Републике Српске и 9. јануара, Дана Републике Српске.

- А 28. фебруар за нас ће увијек бити датум којим ћемо подсјећати најширу јавност да је најважније да поштујемо оно што је основни документ сваке државе, а то је Устав - рекао је Цицовић.

Он је навео да Представништво Републике Српске у Србији као домаћин пријема сваке године изнова жели да покаже, прије свега да је Република Српска опредијељена за изградњу мира и просперитета у региону.

- Желимо да покажемо да је Република Српска опредијељена за досљедну примјену онога што се зове Анекс четири дејтонског Устава, а на тај начин ће сигурно бити и оно за шта се ми залажемо – обезбијеђени мир, политичка стабилност, стабилност у региону - рекао је Цицовић.

Он је подсјетио да Представништво за пријем сваке године припреми неко издање, којим жели да расвијетли оно што је политички актуелно.

- Ове године припремили смо ауторски текст уз Анекс четири дејтонског Устава, гдје је направљена хронологија свега што се дешавало и што се дешава у БиХ и што нас доводи у ситуацију да размишљамо о неспокоју и о нечем што није свијетла будућност у БиХ - рекао је Цицовић.

Пријем поводом Дана Републике Српске најављен је за петак у 18.00 часова.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.