latinica  ћирилица
24/02/2020 |  12:59 | Аутор: СРНА

Кошарац: Избјегавање двоструког издавања сертификата

Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара усвојило је допуне одлуке о ветеринарском увјерењу о здравственом стању животиња и пошиљака животињског поријекла у унутрашњем и међународном промету, којима је измијењен начин издавања ветеринарско-здравствених сертификата за извоз у земље чланице ЕУ и ЕФТА.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац објаснио је да је наведена одлука измијењена да би било избјегнуто двоструко издавање сертификата, саопштено је из овог министарства.

Он је навео да је то неопходно, будући да се за сертификовање животиња и производа животињског поријекла приликом извоза у ЕУ и земље ЕФТА у потпуности почео користити електронски, интернет алат ЕУ за издавање ветеринарско-здравствених сертификата за међународни промет животиња и производа животињског поријекла у Унији /ТРАКЕС/.

- Ово ће домаћим извозницима животиња и производа животињског поријекла, као и надлежним ветеринарским инспекторима, олакшати процес сертификовања и смањити трошкове штампања сертификата - истакао је Кошарац.