latinica  ћирилица
24/02/2020 |  14:55 | Аутор: СРНА

Чолак: Док је страних судија и ОХР-а не може се говорити о суверености БиХ

Делегат у Клубу Хрвата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак /ХДЗ БиХ/ изјавио је Срни да док год БиХ има стране судије и ОХР не може говорити о изграђености институција и суверености, те да не зна због чега код оних који тврде да се највише залажу за државу БиХ постоји страх од тога.
Бариша Чолак - Фото: РТРС
Бариша ЧолакФото: РТРС

Чолак истиче да у БиХ мора постојати дијалог да би се изашло из ситуације сталне кризе која само мијења облик.

- Потребно је што прије сјести и покушати постићи договор у вези са измјеном закона о Уставном суду БиХ. У Уставу БиХ пише да истеком рока од пет година од именовања првих страних судија које је у Уставни суд БиХ именовао Европски суд за људска права, Парламентарна скупштина БиХ може другачије ријешити именовање страних судија у Уставни суд БиХ - истакао је Чолак.

Он сматра да се то питање може ријешити доношењем закона у Парламентарној скупштини БиХ.

- Овај дио о странцим судијама може се ријешити законом. Чуде ме изјаве појединих званичника и странака из Сарајева који тврде да се то не може ријешити и да је потребно мијењати Устав БиХ. То није тачно. Може се ријешити ако има политичке воље - истакао је Чолак који је дуго година обављао и дужност министра правде у Савјету министара.

Он је подсјетио и да је Европска комисија рекла да у реформи Уставног суда БиХ посебан акценат треба ставити на стране судије, додавши да се и кроз те препоруке треба тражити рјешење.

- Морамо преузети одговорност и бити власници процеса, сами их креирати и тражити рјешења. Док год имамо стране судије и ОХР не можемо говорити о изграђености институција и суверености. Не знам због чега код оних који тврде да се највише залажу за државу БиХ постоји страх од тога - истиче Чолак.

Чолак није желио да коментарише пријетње појединих међународних званичника српским представницима и свима који подржавају приједлоге у вези са реформом Уставног суда БиХ.

- Када је ријеч о институцијама, ми се понашамо на начин да треба да градимо институције. Треба подржавати оно што пише у Уставу БиХ и законима и у том смислу настојати да поправљамо ствари - поручио је Чолак.