latinica  ћирилица
24/02/2020 |  18:17 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Тегелтија: На самиту у Лондону разговарано о јачању економске сарадње

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је Срни да је Инвестициони самит за земље Западног Балкана, који се одржава четврти пут, одлична прилика да се разговара на највишем нивоу о тренутној економској и политичкој ситуацији у региону, као и о економском стању и могућностима јачања првенствено економске сарадње, кроз повећање обима и олакшавање протока роба, услуга, људи и капитала у регији.
Ана Брнабић и Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Ана Брнабић и Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- У том смислу, учеснике Самита упознао сам о плану и начину рада новог сазива Савјета министара, те да ће фокус рада у наредном периоду бити на јачању економије у сарадњи и координацији са Републиком Српском и Федерациојм БиХ, стварању нових радних мјеста, привлачење инвестиција и повећање животног стандарда грађана - истакао је Тегелтија.

Он је навео да је у погледу инфраструктуре нагласио да је за БиХ приоритет завршетак Коридора "Пет це", ауто-пута Београд-Сарајево, мостова у Градишци и Братунцу, те изградња хидроенергетских потенцијала на ријеци Дрини.

- Поред тога, учеснике Самита сам упознао и о тренутном статусу процеса приступања БиХ ка Европској унији, те да је свима у БиХ јасно да нам предстоји озбиљан и мукотрпан посао и да је за његову имплементацију потребан висок степен консензуса и међусобног увжавања, уз поштовање Уставом дефинисаних надлежности свих нивоа у БиХ - појаснио је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је оцијенио да су овакви догађаји веома корисни замљама региона, у смислу пружања прилика за јачање економија, преноса искустава, знања и технологија, а све како би се олакшао и убрзао процес приступања Европској унији и ојачала економска сарадња и повећао ниво инвестиција.

Говорећи о састанку са предсједницом Владе Србије Аном Брнабић, Тегелтија је рекао да је ово његов први званични састанак са неким од званичника.

- Овим путем желим да саопштим да ме је предсједница Владе Републике Србије позвала да и моја прва званична посјета као предсједавајућег Савјета министара буде реализована у Србији - нагласио је Тегелтија.

Он је у изјави за Срну рекао да је на састанку било ријечи и о сарадњи Србије и БиХ, која је на високом нивоу, као и могућностима за њено јачање и побољшање, и нагласио да је робна размјена премашила износ од двије милијарде евра што је највиши ниво до сада.

- Када је ријеч о конкретним питањима, разговарали смо о завршетку моста у Братунцу за који је Савјет министара донио одлуку на својој првој сједници, затим о наставку имплементације пројекта ауто-пута Београд-Сарајево, те о наставку активности на имплементацији раније договорених пројеката са Републиком Српском, а ради се о пројектима изградње хидроцентрала Бук-Бијела, Фоча и Паунци - појаснио је Тегелтија.

Он је нагласио да је на сасатанку са Брнабићевом разговарано и о иницијативи "Мали Шенген" за коју је Република Српска већ дала сагласност, те је потребно да се став о овој иницијативе усагласи на нивоу БиХ.

- Поред тога, искористио сам прилику да захвалим предсједници Брнабић и предсједнику Александру Вучићу на подршци коју Србија пружа локалним заједницама у Републици Српској и Федерацији БиХ, јер се она највише огледа кроз изградњу локалне инфраструктуре, школа, вртића и здравствених установа што су основне претпоставке за бољи и квалитетнији живот грађана - истакао је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

На Инвестиционом самиту за земље Западног Балкана у Лондону присусвтују и премијери Црне Горе, Сјеверне Македоније, Албаније и Хрватске као земље која тренутно предсједава Европском унијом, те представници међународних финансијских институција и потенцијалних инвеститора.