latinica  ћирилица
25/02/2020 |  07:55 | Аутор: БЕТА

Почео процес за изручење Асанжа у САД

Прво рочиште у процесу за изручење Џулијана Асанжа у САД одржано је данас пред судом у Лондону, а стране су дале два супротстављена портрета оснивача Викиликса, представљајући га као новинара који се бори за истину и као безобзирног криминалца.
Суђење Асанжу (Фото: Sky News) -
Суђење Асанжу (Фото: Sky News)

Британски адвокат Џејмс Луис, представник америчких власти које желе да суде Асанжу по оптужбама за шпијунажу, рекао је да је аустралијски компјутерски стручњак “обичан“ криминалац чије је објављивање стотина хиљада тајних војних докумената прије 10 година угрозило животе и безбједност многих људи.

- Извјештавање или новинарство нису изговор за криминалне активности нити лиценца за кршење кривичних закона - рекао је Луис.

Асанжов адвокат Едвард Фицџералд узвратио је да је оснивач Викиликса жртва америчке владе “непокорне законима“ која жели да његов случај служи као примјер другима.

Фицџералд је рекао и да би “нехумани“ услови којима би Асанж био изложен у америчком затвору знатно повећали ризик од његовог самоубиства.

Десетине Асанжових присталица бучно су протестовале данас испред суда, на почетку процеса који би требало да траје неколико мјесеци.

Асанж (48) се жалио да има потешкоћа да се концентрише и рекао да му бука која долази од напоље “није од помоћи“.

САД су оптужиле Асанжа по 18 тачака због објављивања повјерљивих докумената. Тужиоци тврде да је он у договору с тадашњом аналитичарком америчке војне обавјештајне службе Челси Менинг упао у рачунар с повјерљивим подацима у Пентагону и објавио тајне дипломатске депеше и војна документа о ратовима у Ираку и Авганистану.

Ако буде осуђен, Асанжу пријети затворска казна до 175 година.

С друге стране, Асанж тврди да је дјеловао као новинар чију заштиту предвиђа Први амандман на Устав САД, и да су тајна документа која је објавио показала недозвољено понашање америчке војске.

Америчка оптужница против Асанжа објављена је 11. априла 2019. године, пошто је он раније тог дана ухапшен у Амбасади Еквадора у Лондону у коју се склонио 2012. како би избјегао изручење Шведској због оптужби за сексуални напад.

Представник ОЕБС за медије Арлем Дезир позвао је данас британске власти да не изруче Асанжа у САД.

- Бројне оптужбе и несразмјерна затворска казна од 175 година коју би могао да добије могла би да има застрашујући утицај на слободу изражавања и слободу штампе - написао је Дезир на Твитеру.