latinica  ћирилица
25/02/2020 |  11:21 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Дачићу у Солуну уручена Хиландарска споменица

Министру спољних послова Србије Ивици Дачићу у Солуну је уручена Хиландарска споменица архимандрита Метохија и братства манастира Хиландар за доброчинство и помоћ у вријеме обнове ове светиње, као и за заслуге у заштити и одбрани државних и националних интереса.
Солун - Дачић - Српско војничко гробље "Зејтинлик" - Фото: СРНА
Солун - Дачић - Српско војничко гробље "Зејтинлик"Фото: СРНА

Високо признање Дачићу је уручено у Хиландарској кући у Солуну гдје се састао са представницима манастира Хиландар, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је захвалио за признање и истакао личну и спремност Владе Србије да увијек када је потребно пруже помоћ и подршку Хиландару, имајући у виду да је ријеч о једној од највећих светиња, не само за Србију, већ и за цијели свијет.

Он је посјетио и Светогорску кућу која представља сједиште свих светогорских манастира, гдје се састао са градоначелником Солуна Константиносом Зервасом.

Саговорници су се сагласили да су Србија и Грчка братске и пријатељске државе које имају одличне односе које је само потребно даље неговати.

Дачић је посјетио и Српско војничко гробље "Зејтинлик" гдје је положио вијенац и поклонио се сјенима српских војника погинулих током пробоја Солунског фронта.

На гробљу га је дочекао чувени чика Ђорђе Михаиловић, деведесетогодишњак који већ деценијама брине о хумкама српских хероја, као што су то прије њега чинили његов отац Ђуро и дјед Саво.

Он се Дачићу пожалио да, иако је српског поријекла и његова породица деценијама брине о српском војничком гробљу, никада није био у Србији и нема српско држављанство нити пасош.

Дачић је обећао да ће Министарство помоћи да он по убрзаном поступку буде примљен у српско држављанство и да му се изда пасош.