latinica  ћирилица
25/02/2020 |  12:12 ⇒ 12:23 | Аутор: БЕТА

Вирус корона угрожава Олимпијске игре у Токију

Челник МОК-а Дик Паунд рекао је да ће у року од три мјесеца бити одлучено о одржавању ОИ у Токију, које су угрожене због ширења вируса короне из Кине.
ОИ Токио -
ОИ Токио

Паунд у интервјуу за Асошиејтед прес није звучао узнемирено, али је искрено говорио о ризицима са којима се суочавају Олимпијске игре, које почињу 24. јула у Токију.

Паунд је од 1978. године у МОК, 13 година више од предсједника Томаса Баха.

Он је рекао да би одлука могла да се одложи за мај, у нади да ће вирус бити под контролом.

- Многе ствари морају да почну да се дешавају. Морате да почнете да појачавате безбједност, храну, Олимпијско село, хотеле. Људи из медија ће бити у својим студијима - рекао је он.

Ако дође до тога да ситуација не напредује, Паун је спекулисао да ће "вјероватно доћи до отказивања".

- Ово је нови рат са којим морате да се суочите. Људи ће морати да питају: "Да ли је ово довољно под контролом да можемо бити сигурни око одласка у Токио, или не?" - навео је Паунд.

Паунд је поручио спортистима да наставе да тренирају. Очекује се да ће 11.000 спортиста доћи на Олимпијске игре и око 4.400 на Параолимпијске игре, које почињу 25. августа.

- Колико знамо, сви ћете бити у Токију. У овом тренутку сви показатељи су да ће све бити као и обично. Останите концентрисани на ваш спорт и будите сигурни да МОК неће да вас пошаље у пандемијску ситуацију - навео је он.

Олимпијске игре 1940. године је требало да се одрже у Токију, али су отказане због рата Кине и Јапана и Другог светског рата.

Паунд је неизвјесност назвао главним проблемом и поновио став МОК да све зависи од консултација са Свјетском здравственом организацијом. За сада, ОИ ће се одржати.

- То је велика, важна одлука и не можете је донијети док не будете имали поуздане чињенице - додао је он.

- Једноставно, не одлажете нешто величине Олимпијских игара. Има много ствари, много земаља и различитих тамичарских сезона, телевизијских сезона. Не можете само да кажете да ће Олимпијске игре бити у октобру - навео је он и додао да је мало вјероватно да такмичења могу да се пребаце у неки други град.

За организацију ОИ, Јапан троши 12,6 милијарди долара, али поједине домаће комисије навеле су да земља троши двоструко више од тога.

Око 73 одсто од 5,7 милијарди долара прихода МОК у четворогодишњем олимпијском циклусу долази од телевизијских права.

Паунд је рекао да будућност Олимпијских игара у Токију у великој мјери не зависи од МОК, већ од ширења вируса.

- Ако постане нешто налик шпанској грозници, на том нивоу смртности, онда сви морају да узимају своје лијекове - рекао је Паунд поменувши пандемију почетком 20. вијека која је убила милионе људи.

Олимпијске игре у Токију на програму су од 24. јула до 9. августа.