latinica  ћирилица
25/02/2020 |  12:18 | Аутор: СРНА

Лукић: НСРС да подржи Додикову одлуку о доласку Ђукановића

Предсједник Прве СДС Радомир Лукић изјавио је данас да Народна скупштина Републике Српске треба да подржи одлуку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са спорним доласком црногорског предсједника Мила Ђукановића у БиХ, додавши да не постоје околности у којима је он добродошао.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

- Постоји низ разлога који оправдавају овакав Додиков поступак, јер би Ђукановићев долазак међу српским народом изазвао велики револт - рекао је Лукић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је српски народ револтиран не само садашњим, него дугогодишњим односом Ђукановићеве власти према Србима у Црној Гори, од одузимања њиховог права да се слободно национално изјашњавају, до његове тежње да затре српски траг у историји.

- Револтиран је његовим односом према Српској православној цркви и тиме што се црногорска држава на прилично груб начин мјеша у вјерске ствари - навео је Лукић.

Он је рекао да одлука Уставног суда БиХ о пољопривреденом земљишту у Републици Српској нема упоришта у Уставу БиХ, ако се он коректно тумачи према свим правилима правничке струке, од језичког до циљног тумачења, јер законско регулисање пољопривредног земљишта не спада у надлежност БиХ.

- Јавна својина је подијељена оним даном када су фиксиране границе ентитета, дакле даном потписивања Општег оквирног споразума о миру за БиХ са његовим анексима 15. децембра 1995. године у Паризу - навео је Лукућ.

Он је нагласио да Уставни суд нема легитимитет, да је постао излишна установа која се од примјењивача претворио у творца устава, те да Прва СДС подржава ставове Народне скупштине Српске у вези са иницијативом за промјеном његовог састава и начина одлучивања Уставног суда БиХ.