latinica  ћирилица
25/02/2020 |  12:20 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Стигле 553 пријаве за стимулативне отпремнине у Електрокрајини

Вршилац дужности директора Електрокрајине Драган Чавић изјавио је да су до данас стигле 553 пријаве запослених за стимулативне отпремнине, а према новој систематизацији која треба да ступи на снагу убрзо, ово предузеће би требало да има 1.408 радних мјеста умјесто садашњих 1.890.
Електрокрајина Бања Лука - Фото: РТРС
Електрокрајина Бања ЛукаФото: РТРС

- У нареднико неколико дана одлучићемо колико ће од ових радника који су послали пријаве добити позитиван одговор. Циљ нам је да се на овај начин ријешимо вишка администрације и велики број таквих радника се јавио, а не да се рјешавамо радника у радном процесу - рекао је Чавић Срни.

Он је подсјетио да је направљен правилник усаглашен са синдикатима који је у складу са колективним уговором, те да је ријеч о отпремнинама које су у финансијском смислу за данашње вријеме озбиљне и у просјеку ће по раднику износити око 37.000 КМ, у зависности од радног мјеста, година стажа, стручне спреме, висине плате.

Чавић је процијенио да ће укупна бруто издвајања за отпремнине износити између 14 милиона КМ и 15 милиона КМ.

- Стигао је велики број пријава, имали смо обавезу у складу са одлуком у оквиру Електропривреде да се у дистрибутивним предузећима у првом таласу смањи број радника за 15 одсто због реорганизације која долази, јер дистрибутивна предузећа више неће продавати електричну енергију, већ ће вршити само дистрибуцију - појаснио је Чавић.

Он каже да већ 50 одсто купаца у вриједносном смислу више нису купци дистрибутивних предузећа, већ дирекције за снабдијевање матичног предузећа.

- Тако смо већ остали без 50 одсто прихода који је надомјештен мрежарином која нам се плаћа, што значи да се смањују приходи и то нас доводи у ситуацију да морамо извршити реорганизацију - рекао је Чавић.

Он је додао да цијели посао води Министарство енергетике и рударства Републике Српске уз стране консултанте, а организација је већ утврђена.

- Рјешавање питања вишка радника доводи нас већ у идућој години у стање ликвидног пословања, елиминисање губитака у пословним билансима и смањење губитака на мрежи, повећање мотивације рада производног особља, јер нам је циљ тим радницима повећати плате, док радницима у администрацији не планирамо - навео је Чавић.

Он је додао да радници који су се пријавили за стимулативне отпремнине убрзо могу очекивати одговор предузећа, те би до уторка, 3. марта, требало да буде утврђен коначан списак оних за које Управа сматра да им треба изаћи у сусрет и задовољити њихов захтјев.

- Не смијемо дозволити да останемо без радника на мрежи и техничког особља, а да администрација остане, јер би то било неподношљиво за предузеће. Неких 70 одсто затхјева за сада се уклапа у стандарде које смо утврдили - рекао је Чавић.