X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
25/02/2020 |  12:57 ⇒ 13:03 | Извор: СРНА

Провјерити дипломе запослених у институцијама БиХ

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је прихватила посланичку иницијативу да се од Савјета министара затражи да донесе одлуку о провјери диплома запослених у институцијама БиХ.
Уставноправна комисија ПД ПС БиХ - Фото: СРНА
Уставноправна комисија ПД ПС БиХФото: СРНА

Подносилац иницијативе Мирјана Маринковић Лепић из Наше странке рекла је да је мотив за овакав потез одговор који је добила од већине институција БиХ да не провјеравају дипломе.

- Не знамо ко нас лијечи, ко нам суди, јесу ли дипломе валидне - рекла је Лепићева.

Оваквој иницијативи успротивио се члан Комисије Небојша Радмановић, истичући да је убијеђен да 95 одсто људи има валидне и часно стечене дипломе, те да се овим и они стављају под провјеру.

Наводећи да нема ништа против иницијативе, посланик Борјана Кришто рекла је да дипломе треба провјеравати при запошљавању.

Посланик Никола Ловриновић истакао је да није против иницијативе, али је додао да је ријеч о 22.000 диплома запослених у институцијама БиХ и би захтјеви за њихову провјеру затрпали образовне институције.

Ловриновић је додао да сматра модом иницијативе за провјеру диплома.

Посланик Златан Бегић истакао је да је и једна нелегално стечена диплома озбиљан проблем, те предложио да се размотри могућност одржавања сједнице Представничког или оба дома Парламентарне скупштине БиХ посвећена овом проблему.

Бегић је додао да треба размотрити и могућност да се путем кривичног законодавства пооштре казне за одговорне.

- Јако ми је стало да они који продукују лажне дипломе одговарају за то - поручила је предсједавајућа Комисијом Алма Чоло, док је посланик Драган Мектић оцијенио да проблем нелегално стечених диплома не постоји у приватном, већ искључиво у сектору јавне управе.

Уставноправна комисија данас је подржала у другој комисијској фази Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о патенту, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о судској полицији.

Подршку Комисије други пут није добио Приједлог закона о измјени и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ, који је у парламентарну процедуру доставио посланик Дамир Арнаут, а којим се предвиђа да само кандидати за државну службу који уђу у ужи избор достављају оригиналне или овјерене копије докумената.

Комисија није примила к знању Информацију о раду Тужилаштва БиХ за 2018. годину.