latinica  ћирилица
25/02/2020 |  13:59 | Аутор: СРНА

Џомић: Пореска управа није донијела ниједно рјешење о пореским обавезама

Пореска управа Црне Горе никада није донијела ниједно рјешење којим би задужила било свештеника појединачно, било Митрополију црногорско-приморску или неку епархију на име неких пореских обавеза, рекао је координатор Правног савјета Митрополије протојереј ставрофор Велибор Џомић поводом оцјене премијера Црне Горе Душка Марковића да Митрополија не испуњава пореске обавезе.
Велибор Џомић - Фото: Novosti.rs
Велибор ЏомићФото: Novosti.rs

- То је њихова процјена која служи само у сврхе приказивања Цркве као неке паралелне, незаконите организације која не поштује прописе у Црној Гори - рекао је Џомић за Спутњик.

Џомић је напоменуо да Пореска обавеза настаје оног момента када је утврђена правоснажним рјешењем од надлежног органа, у овом случају Пореске управе.

- Таквих рјешења нема. Ми смо у правном смислу у том погледу врло релаксирани, заинтересовани смо да се тај проблем ријеши, али искључиву кривицу за то сносе надлежни органи - нагласио је Џомић, координатор правног савјета Митрополије црногорско-приморске.

Према његовим ријечима, свештенство Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија Српске православне цркве у сваком појединачном случају има признат статус свештеника у Црној Гори, који се обезбјеђује рјешењем Фонда за пензијско, здравствено и инвалидско осигурање.

Џомић је рекао да, с друге стране, проблем постоји у законодавству Црне Горе "јер је свештеничка служба препозната као самостална дјелатност, што је ван памети, јер свештеник не обавља службу сам у своје име, него у склопу цркве и одлуком надлежног епископа".

- Када је 2011. Пореска управа примила ту надлежност од Фонда пензијског осигурања, нису предвидјели могућност да постоје свештеници, вјерски службеници у Црној Гори, и никад нама нису доставили било какво рјешење којим би се утврдила пореска обавеза на основу доприноса за пензијско, здравствено и инвалидско осигурање свештених лица. Са друге стране, све уплате за старе свештенике вршене су на њихове матичне, личне бројеве, а они су и даље задуживали Митрополију - објаснио је Џомић.

Он је нагласио да је исти случај и са другим, традиционалним вјерским заједницама које су у истом проблему.

- Није ријеч само о Митрополији, него и о осталим великим и традиционалним вјерским заједницама, али очевидно онима који то изјављују није циљ да помињу њих, него само да таргетирају Митрополију и епархије Српске православне цркве, како би охрабрили тезу да је неопходан Закон о слободи вјероисповести, при чему ово питање нема никакве везе са тим законом - додао је протојереј Џомић.

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић раније је рекао да је "Митрополија црногорско-приморска порески обвезник који не испуњава обавезе".