latinica  ћирилица
25/02/2020 |  14:14 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Подршка руководству Српске да спроведе закључке о Уставном суду БиХ

Представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата дају пуну подршку руководству и институцијама Републике Српске, те представницима Срба у заједничким институцијама БиХ да без колебања спроведу закључке Народне скупштине у вези са одлуком Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту у Српској.
Представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата - Фото: СРНА
Представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског ратаФото: СРНА

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је новинарима у Бањалуци да је на данашњем састанку представника невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата о одлуци Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту било ријечи и о раду Тужилаштва и Суда БиХ.

- Сматрамо да је потребно реактивирати закључке Народне скупштине Републике Српске из 2015. године када је ријеч о измјенама Кривичног закона Републике Српске, Кривичног закона БиХ, Закона о криивчном поступку и Закона о извршењу кривичних санкција јер би се мјерама предложеним још прије пет година знатно побољшао положај оптужених, осумњичених или осуђених лица пред судовима БиХ - додао је Савчић.

Изасланик и савјетник предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин истакао је да су данашњем састанку присуствовали представници категорија које су најзаслужније за одбрану и очување Републике Српске и да они дају безрезервну подршку закључцима Народне скупштине Српске, републичким институцијама, као и представницима Срба у институцијама БиХ.

- Од завршетка рата БиХ је стално у зони кризе. Овдје се ради о покушају пребацивања одговорности на Републику Српску, а на сцени имамо дјеловање бошњачке политике из Сарајева у смислу "Исламске декларације" коју је донио Алија Изетбеговић и декларације коју је усвојила СДА и морамо рећи да то тако више не може - поручио је Жупљанин.

Према његовим ријечима, ни представници међународне заједнице не могу уредити БиХ ако не прихвате чињеницу да се о БиХ, прије свега, морају договарати њени конститутивни народи.

- Сви који ових дана пријете санкцијама Републици Српској и њеном народу, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и свима који га буду слиједили, мораће да под санкције ставе цјелокупан српски народ у Српској - рекао је Жупљанин.

Он је позвао да се престане са бесмисленим пријетњама и да дају представницима конститутивних народа у БиХ да се договоре на који начин могу обезбиједити да она функционише.

Директор Центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић рекао је да невладине организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата подржавају закључке Народне скупштине Републике Српске у вези са одлуком Уставног суда БиХ о Закону о пољоривредном земљишту Републике Српске, али и ранијим закључцима које се односе на рад Уставног суда, те Суда и Тужилаштва БиХ.

- Уставни суд, Суд и Тужилаштво БиХ представљају механизме у рукама Бошњака којима они данас спроводе своје ратне циљеве кроз правосуђе. Њиховим одлукама жели се делегитимисати Република Српска, каква је загарантована Дејтоном - сматра Којић.

Састанку су присуствовали и представници Савеза ратних војних инвалида, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца Републике Српске, Удружења ветерана, Савеза логораша, Удружења жена жртава рата, Организације старјешина Војске Републике Српске и Удружења ампутираца "Удас".