latinica  ћирилица
25/02/2020 |  14:57 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Наставља се изградња ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Српску

Предузеће Аутопутеви Републике Српске саопштило је да наставља планирану изградњу ауто-пута на паневропском Коридору 5Ц кроз Републику Српску, на правцу од Костајнице до Путниковог брда, што уједно представља и обилазницу око Добоја.
Коридор 5Ц - Фото: Screenshot/YouTube
Коридор 5ЦФото: Screenshot/YouTube

Расписан је међународни јавни позив за достављање понуда за прву фазу - израду пројекта и изградњу ове дионице дуге 5,6 километара. Отворен је до 4. маја, а право учешћа имају сви понуђачи који испуњавају опште и посебне услове у погледу искуства, особља, опреме и финансијске позиције, наведено је у саопштењу.

Позив за достављање понуда објављен је на веб страницама Европске банке за обнову и развој и предузећа Аутопутеви, као и у дневном листу Глас Српске.

Осим саобраћајнице, на овој дионици биће изграђен двоструки тунел "Путниково брдо један" укупне дужине 1,6 километара, те двоструки тунел "Путниково брдо два" дуг 700 метара, од чега је последњих 150 метара на територији Федерације БиХ.

На дионици ће бити изграђен вијадукт "Путниково брдо" и мост "Руданка" преко ријеке Босне.

С обзиром на то да ће се набавка дјелимично финансирати из кредита Европске банке за обнову и развој, она ће бити вршена у складу са строгим политикама и правилима о набавкама Банке, додаје се у саопштењу.

Из овог предузећа подсјећају да је средином прошле године започета изградња првих километара на Коридору 5Ц и на правцу од Товире до Костајнице, укључујући и двије велике саобраћајне петље у тим мјестима.

Током ове године требало би да буде познат и начин финансирања изградње преосталих дионица на Коридору, и то на правцу од Товире до Вукосавља, како би се могла покренути тендерска процедура избора најповољнијег извођача радова.

Укупна дужина Коридора 5Ц на територији Републике Српске је 46,6 километара.