latinica  ћирилица
25/02/2020 |  15:06 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Баљић: Неминовна појава вируса корона у БиХ, нема разлога за панику

Члан Кризног штаба и шеф Клинике за инфективне болести Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Русмир Баљић изјавио је данас да је неминовно да ће се вирус корона појавити у БиХ, али да нема разлога за панику.

- Више није питање хоће ли вирус корона доћи или не у БиХ, јер хоће, али спремни смо за то - рекао је Баљић на конференцији за новинаре.

Он је навео да су под епидемиолошким надзором три пацијента из Кине која су дошла из регије која није погођена вирусом корона.

- Тренутно се чини да нису заражени, нема потребе за паником - рекао је Баљић.

Он је истакао да медицинско особље које је било у тиму током прегледа ових пацијената није угрожено, јер су имали потребну заштитну опрему и испоштовали су процедуре.

Баљић је додао да за вирус корона тренутно нема терапије и да су у експерименталној фази лијекови који евентуално дјелују.

На конференцији за новинаре речено је да за сада имају довољно заштитне опреме која је једнократна, али ће им требати много више уколико се потврде случајеви заразе.

Три држављанина Кине смјештена су на једној од клиника Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, а тестови на евентуалну зараженост вирусом корона требало би да буду познати до краја дана, изјавила је генерални директор Клиничког центра у Сарајеву Себија Изетбеговић на ванредној конференцији за новинаре.

Изетбеговићева је нагласила да није битно ко је надлежан и које су процедуре, али да у случају да се потврде случајеви вируса корона у БиХ, сви морају брзо да реагују како би медицинско особље имало потребну опрему за рад са тим пацијентима и заштиту.