latinica  ћирилица
25/02/2020 |  15:34 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Центар за стоматологију у Фочи лијечи пацијенте уз упутницу породичног љекара

Имплантологија је све популарнија пракса у стоматологији, оцјена је стручњака Специјалистичког центра за стоматологију Медицинског факултета у Фочи. У Центру за стоматологију у Фочи могу се лијечити пацијенти уз упутницу породичног љекара.

У фочанском стоматолошком центру и пацијенти из Србије. Међу њима и Прибојчанка Ивана Спарић. Послушала је савјет стручњака и одлучила се на уградњу имплантата да би избјегла брушење и оштећење здравих зубних ткива.

- Преко својих пријатеља сам сазнала за ову институцију и имам све најбоље препоруке. Мислим да је имплант најбоље рјешење за проблем који имам - изјавила је Спарићева.

Имплант је постављен. До коначно блиставог осмијеха постављена је протетска надокнада.

- У принципу, све док се то заврши касније ће ући у процедуру за добијање дефинитивне протетске надокнаде. То је крајњи резултат који њих и интересује, да изађу са лијепим осмијехом који ће да буде у функцији са фонетским и естетским у пуном смислу - изјавио је специјалиста оралне хирургије професор доктор Славољуб Томић.

Вишедиспциплинован приступ помаже пацијентима код којих се због специфичних анатомских услова не може одмах уградити имплантат. Више клиничке слике, студентима боље знање.

- Онда ми то одгодимо и урадимо коштано-ткивну трансплантацију и онда након четири до шест мјесеци уградимо имплантате, сачекамо одређени период и уградимо дефинитивну протетску надокнаду - изјавио је специјалиста стоматолошке протетике доцент доктор Ђорђе Божовић.

- Наши студенти ће бити у прилици да уграђују имплантате на демонстративним моделима. Након тога ће свакој групи студената шест година бити демонстрирана уградња имплантата на пацијенту. То је нешто по чему смо јединствени у Републици Српској - изјавио је помоћник декана за Студијски програм стоматологија Медицинског факултета Фоча професор доктор Никола Стојановић.

У Центру истичу да су једина јавна здравствена установа на истоку Српске која је позитивну рачуницу пословања прилагодила пацијентима. Потписивањем уговора са Фондом здравственог осигурања Српске, пацијенти уз упутницу породичног љекара могу лијечити болести уста и зуба.