latinica  ћирилица
25/02/2020 |  16:21 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Приједлог закона о Уставном суду БиХ упућен у процедуру

Представници клубова посланика СНСД-а, ХДЗ-а и Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скуштине БиХ у процедуру су предали заједнички Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, које је до сада бирао предсједник Европског суда за људска права, изјавила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Представнички дом - Фото: Тwitter
Представнички домФото: Тwitter

- Закон, који је предат у редовну процедуру, потпуно је у складу са препорукама Европске комисије и заснован на Уставу и реалним потребама овог друштва да сазри. Наше је мишљење да сређивање стања у БиХ треба да крене од највиших инстанци, посебно од правосуђа - рекла је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, овај закон се може мијењати у редовној процедури, а могуће је организовати и јавну расправу.

Она је навела да су СДС и ПДП обавијестили Клуб посланика СНСД-а да сматрају да судије у Уставном суду треба да бирају ентитетски парламенти и додала да тај приједлог није у складу са Уставом БиХ.

Предсједник Српског клуба у Представничком дому БиХ Ненад Стевандић поручио је да "суверенитет БиХ не дерогира Република Српска, него институција високог представника и Уставни суд БиХ".

Он је изразио наду да ће и СДС и ПДП до сутра донијети исправне одлуке.

И Бурсаћева и Стевандић очекују да ће посланици ова два клуба на сутрашњој сједницу Представничког дома дјеловати у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске.

За судије Уставног суда БиХ може бити биран само држављанин БиХ са правом гласа који је истакнути правник високог моралног реномеа, пише у Приједлогу закона о престанку мандата страних и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ који је упућен у парламент.

У Приједлогу закона наведено је да тројици судија које је изабрао предсједник Европског суда за људска права престаје мандат ступањем закона на снагу.

Приједлогом закона је предвиђено да ће судије бирати Предсједништво БиХ, а потврдити Дом народ Парламентарне скупштине БиХ.

У образложењу Приједлога закона наведено је да су уставни основ за његово усвајање одредаба Устава БиХ у којима је наведено да би троје судија које је изабрао предсједник Европског суда за људска права након више од пет година требало бирати на другачији начин.

- Парламентарна скупштина БиХ ни након 15 година није усвојила закон којим ће на другачији начин бити прописан избор троје судија од протека тог рока, па је стога било потребно донијети овај закон. Процесна надлежност Парламентарне скупштине БиХ је утврђена у Уставу БиХ - наведено је у образложењу.

Када је ријеч о разлозима за доношење закона, предлагачи сматрају да је неуобичајено у компаративној уставности да највиши суд једне земље има судије стране држављане и да је окончање те праксе неопходно са становишта суверенитета и демократских начела.

- Као самостални и независни орган, Уставни суд БиХ би требало да представља институцију у којој је државни суверенитет БиХ највише дошао до изражаја. С циљем додатног јачања самосталности и независности Уставног суда, као и савјесног, непристрасног и професионалног рада судија, један од разлога има за циљ да се у Уставном суду БиХ стране судије замијене домаћим како би јачале домаће институције, а што је обавеза БиХ у процесу европских интеграција - пише у образложењу.

За спровођење овог закона, наведено је у образложењу, у буџету институција БиХ није потребно обезбиједити додатни новац јер се и сада у буџету Уставног суда БиХ издвајају средства за плате и накнаде међународних судија.