latinica  ћирилица
25/02/2020 |  19:03 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Примијенити искуства Мађарске у области демографске политике (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бањалуци са делегацијом Мађарске коју предводи државни секретар за омладину и породицу у Влади ове земље Каталин Новак.
Цвијановић и Новак - Фото: РТРС
Цвијановић и НовакФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да је овај састанак реализован на основу договора српског члана Пресједништва БиХ Милорада Додика и мађарског премијера Виктора Орбана.

- Имали смо данас прилику да утврдимо неколико важних приоритета и договорили да ресорна министарства у Влади Српске оду у посјету Будимпешти да би се реализовале договорене активности - изјавила је предсјединица Српске.

Каталин Новак (Фото: РТРС)

Једна од важних тема била је и демографска политика.

- Ми смо фасцинирани потезима мађарске Владе када су у питању демографска политика, људски ресурси, као и социјална политика - истакла је предсједница Српске.

Она је нагласила да је ово била прилика да упозна Новакову о елементима Националног програма демографске обнове Републике Српске који укључује и подршку породици кроз различите пронаталитетне и друге мјере, као и активностима у привредној сфери.

Каталин Новак је истакла да Мађарска слично као и Република Српска има бројне изазове што се тиче демогрфије.

-  И код нас се број становника значајно смањује. Међутим, са тим проблемом се не сусреће само Република Српска, БиХ, или Мађарска, већ готово све земље регије и Европске уније. Многи млади напуштају своје државе. Све који имају дјецу помажемо пореским олакшицама, порије свега порезом на доходак - навела је она.

Цвијановић и Новак - састанак (Фото: РТРС)

Нагласила је су подстицајне мјере Мађарске везане за рад.

- Наш је циљ да сви млади брачни парови могу имати дјеце колико хоће, и да их себи приуште чак и у млађој доби, у 20-им годинама. Тај брачни живот помажемо са 35.000 евра кредита - изјавила је она.

Она каже да је потребно створити амбијент у којем су млади и породице у центру пажње, те да је за Мађарску изузетно значајно што привреда јача сваке године.

Цвијановић и Новак (Фото: РТРС)

- У прошлој години смо имали највише склопљених бракова у посљедњих 30 година, што је немјерљиво. Спремни смо да наша искуства ставимо на располагање Републици Српској, а Мађарска ће учинити све да земље западног Балкана заврше европску интеграцију - истакла је Новакова.

Она је изразила увјерење да ће БиХ што прије добити статус кандидата за чланство у ЕУ.

Новакова је захвалила Цвијановићевој за позив да дође у Републику Српску и позвала стручањаке из Српске у Мађарску.