latinica  ћирилица
25/02/2020 |  19:24 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Министарство просвјете Српске одгодило све екскурзије ван граница БиХ

Министарство просвјете и културе Републике Српске наредило је данас свим средњим школама да одгоде ђачке екскурзије ван граница БиХ, због епидемије вируса корона у неким европским земљама. Екскурзије се, како су навели, одгађају док не буде потпуно искључена опасност од ширења овог вируса. У БиХ нема потврђених случајева заразе. Тројица Кинеза, који су хоспитализовани у Сарајеву, негативни су на вирус корона.

Средњошколци на екскурзије одлазе тек у априлу или мају, али школе припреме почињу знатно раније. Вирус корона у Италији, као и издвојени случајеви у земљама окружења довели су до одлуке да се у Српској до даљњег, обуставе све активности.

- Ми ћемо пратити цијелу ситуацију. Министарство здравља и социјалне заштите је ту да нас усмјерава и да нам каже на који начин ћемо поступати - изјавила је министарска просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

- Све школе имају исти став, ми смо на вези, данима пратимо развој ситације. С обзиром да нам је безбједност наших ученика на првом мјесту, поштујемо ове препоруке - изјавила је директорица Електро-техничке школе "Никола Тесла" Бањалука Ирина Чавић.

Министарство здравља Републике Српске по препорукама Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације дало је инструкције примарним и секундарним здравственим установама.

- УКЦ је већ обезбиједио просторе за изолацију - поручио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Свјетска здравствена организација спремна је да Босни и Херцеговини пружи сву техничку и материјалну помоћ. По 500 тестова на вирус корона данас, најкасније сутра, биће дистрибуисано у Бањалуку и Сарајево.

- Уколико се потврди случај, СЗО ће се потрудити да пружи додатну заштитну опрему. Највише водимо рачуна о здравственим радницима који ће бити прва линија одбране и у контакту са потенцијално обољелим - нагласио је Мирза Пало из канцеларије СЗО у БиХ.

Иако у БиХ нема обољелих од вируса корона  паника није изостала. На друштвеним мрежама и у појединим медијима објављено је да су се ученици ОШ "Грбавица 2" у Сарајеву, који су протеклих дана боравили у Милану, у недјељу вратили са температуром и вирусним тегобама. Ова информација није тачна, а из мјера предострожности ученици су изоловани.

- У понедјељак смо отишли на посао, дјеца у школу. Саопштено нам је да имају мјере које треба предузимати са особама које су допутовале из Италије. Контактирали смо епидемиолошко савјетовалиште, они су савјетовали да се повучемо у кућну изолацију - изјавио је директор ОШ "Грбавица 2" Сарајево Сабахудин Бакал.

Стручна јавност упозорава да је готово неминовно да се вирус корона појави и у БиХ, али разлога за панику, тврде, нема. Све активне мјере су предузете, а грађани требају да се придржавају препорука и у случају сумње телефоном контактирају најближу здравствену установу.