latinica  ћирилица
25/02/2020 |  19:32 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Тривићева: Министарство просвјете Српске ће стати иза сваког дјетета

Поводом посљедњих дешавања у Сребреници са обиљежјима националне нетрепељивости, у којима су учествовали ученици Прве основне школе, министарка просвјете Републике Српске Наталија Тривић организовала је састанак са руководством школе, општине и представницима савјета родитеља, ради смиривања ситуације и спречавања понављања сличних инцидената. Поручено је да је све проблеме потребно рјешавати унутар институција и да политизација оваквих догађаја може бити само контрапродуктивна.

Било какав облик дискриминације или вршњачког насиља је неприхватљив, а дјеца не смију бити злоупотријебљена, поручено је након данашњег састанка. Из Министарства просвјете напомињу да школе у Сребреници већ проводе бројне активности на којима ученицима указују на важност суживота и међуетничке толеранције и у томе имају подршку Министарства.

- Министарство просвјете и културе Српске ће стати иза сваког дјетета, било оно српско, хрватско или бошњачко, и иза сваког родитеља, без обзира на националност - поручила је Тривићева.

Данас је направљено и неколико конкретних корака, а испуњени су готово сви захтјеви које је имао Савјет родитеља Прве основне школе у Сребреници.

Политизација изолованих инцидената никоме не иде у прилог, поручио је начелник општине Сребреница Младен Грујичић и нагласио да је све проблеме који се појаве међу ученицима, потребно рјешавати унутар школа и надлежних институција.

- Стојимо на услузи нашим школама. Већ смо у једном случају формирали комисију и то је начин како треба рјешавати овакве ствари - изјавио је Грујичић.

У наредном периоду биће разматрани још неки технички детаљи, као што је питање појединих лекција које су спорне Бошњацима, или питања у вези са националном групом предмета. Оно што је најважније, Сребреница је сигурно мјесто за све њене становнике и тако ће бити и убудуће, поручено је са данашњег састанка.