latinica  ћирилица
25/02/2020 |  19:39 ⇒ 20:41 | Аутор: СРНА

Великић: Београд - лице са ожиљцима

Српски књижевник Драган Великић изјавио је на вечерашњој промоцији у Бијељини да роман о Београду "Адреса" има политичку димензију коју његове књиге нису имале до сада.
Промоција романа "Адреса" Драгана Великића - Фото: СРНА
Промоција романа "Адреса" Драгана ВеликићаФото: СРНА

- Књига носи једну јерес, јер су свакодневни догађаји из времена писања много утицали на причу, посебно 2018. године, када су се дешавали страшни ожиљци на лицу града - рекао је аутор и као примјер навео укидање главне жељезничке станице у Београду.

- Ја сам унук жељезничара. Укидање главне жељезничке станице, то није шок, то је цивилизацијски гријех - рекао је Великић.

Он каже да пише публицистику, колумну једном мјесечно у недјељнику НИН, да би сачувао менталну хигијену за књижевност.

- Покушавам да сачувам здрав разум и ојачам оне који исто тако имају здрав разум, још неначет, јер многи људи из јавног живота, а није то само у Србији, ми смо данас у канџама медија, тој реалности која се производи - оцијенио је Великић.

Писац је поручио да је јако важно да човјек говори оно што мисли.

- Сваки човјек је адреса која се креће и тај наслов има широку конотацију - рекао је аутор и додао да је уживао пишући овај роман о Београду, за који каже да је лице са ожиљцима.

Промоција романа "Адреса" Драгана Великића, двоструког добитника НИН-ове награде, одржана је у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини.