latinica  ћирилица
25/02/2020 |  22:26 ⇒ 22:27 | Аутор: СРНА

Преминуо Миодраг Караџић, аутор "Ђекне"

Познати црногорски писац Миодраг Караџић, аутор култне црногорске телевизијске серије "Ђекна још није умрла, а ка' ће не знамо" преминуо је данас у Новом Саду у 71. години, преносе медији.
Миодраг Караџић (фото: Недељник) -
Миодраг Караџић (фото: Недељник)

Караџић је аутор је и популарне телевизијске серије "Волим и ја неранџе, но трпим" коју је написао за РТС.

По његовим текстовима режирали су чувени редитељи: Живко Николић, Благота Ераковић, Здравко Шотра, Бранко Балетић, Драшко Ђуровић, Горан Булајић, Милан Караџић.

У пропратном тексту Караџићеве књиге "Урнебесне комедије и једна болна прича" издваја се реченица која представља срж његовог стваралаштва: "Комедије карактера, изникле из дубоког познавања црногорског менталитета и фасцинантно увјерљивог подражавања народног говора сјевера Црне Горе, обликовале су живописне ликове у којима читалац препознаје људе који га окружују".

Миодраг Караџић рођен је 27. јануара 1950. године на Цетињу. Након завршене гимназије, дипломирао је на Економском факултету у Суботици.

За Телевизију Црне Горе Караџић је написао комедије: "Мале невоље великих пријатеља", "Пријемни испит", "Срећна ми Нова година" и "Виљушка се држи у лијеву руку".

За РТС је написао и "Новогодишње венчање", а за ТВ "Политику" - "Спушти слушалицу".

Монодрама "Бизмисмен" у извођењу Воја Кривокапића налазила се на репертоару позоришта "Душко Радовић", а и данас популарна "Прва брачна ноћ", у извођењу Миме Караџића, као веома успјешна позоришна представа снимљена је 1992. године и емитована на више телевизија.

Комедија "То кад увати не пушта" годинама је извођена на репертоару позоришта "Бошко Буха".

За Никшићко позориште Караџић је 2015. године написао комедију "Јао, мој Јагоше".

Комедија "Шта му је оно на главу" снимљена је и емитована 2016. године на ТВЦГ.

Монодраму "Златни ланчић од бижутерије" написао је 2014. године по наруџбини глумца Андрије Милошевића. Премијера је изведена у Дому синдиката 2015. године и до сада изведена 180 пута.

Написао је и сценарио за филм "Горчило" који је настао је на основу позоришне представе "Јеси ли то дош'о да ме видиш", која је писана по наруџби Црногорског народног позоришта. Филм је постао веома популаран и гледало га је више од 250.000 људи.

- Ја мало шта пишем без документарне аутентичности. У ствари, видим оно једноставно, а то је у умјетности најтеже - рекао је Караџић у једном интервјуу прије двије године.

Караџић је за свој рад током живота добио бројне награде.