latinica  ћирилица
26/02/2020 |  07:56 | Аутор: sputniknews.com

Могуће отказивање Олимпијаде

Члан Међународног олимпијског комитета Дик Паунд изјавио је данас да ће, ако се покаже да је одржавање Олимпијских игара у Токију овог љета због епидемије вируса корона превише опасно, организатори вјероватније отказати тај догађај него што ће га одложити или помјерити за други термин.

Паунд је у интервјуу за АП оцијенио да ће одлука о одржавању Олимпијаде морати да буде донијета у року од три мјесеца, односно крајем маја.

- Око тог датума организатори би требало да одлуче да ли је епидемија довољно под контролом да би Олимпијада могла да буде одржана -  рекао је Паунд, бивши канадски пливач.

Он је поновио да се став МОК-а ослања на консултације са Свјетском здравственом организацијом када је ријеч о предузимањи било каквих корака.

Члан МОК-а не вјерује да је одлагање Олимпијаде опција, јер се не може одложити догађај толиког обима и степена.

Према његовим мишљењу, није вјероватно ни премијештање Олимпијаде у други град, јер нема много мјеста на свијету које би у тако кратком року могла да обезбиједе све што је потребно за такав догађај.

Сумња и у могућност једногодишњег одлагања, с обзиром да би то морало да се уклопи са одржавањем других спортских такмичења.

Паунд је рекао да МОК оснива фонд за ванредне ситуације од милијарду долара за непредвиђене околности. Паунд је позвао спортисте да наставе да тренирају.

На Олимпијским играма, које треба да почну 24. јула, очекује се учешће око 11.000 спортиста, а на Параолимпијским играма, заказанима за 25. август око 4.400.

Модерне Олимпијске игре, чије је одржавање почело 1896. године отказане су само за вријеме рата. Олимпијада 1940. године требало је да буде одржана управо у Токију, али је отказана због рата Јапана са Кином и Другог свјетског рата. Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. године одржане су по плану, упркос епидемији вируса зика.