latinica  ћирилица
26/02/2020 |  08:05 | Аутор: СРНА

Повремено могући јаки удари вјетра

На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз, а повремено су могући и јаки удари вјетра.

Возачима из Ауто-мото савеза Републике Српске савјетују опрезну вожњу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

На магистралном путу од Клашница до Приједорске петље изводе се радови од 7.00 до 16.00 часова, због чега се саобраћај одвија успорено, те из АМС возаче моле да возе опрезније.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце на снази је обустава саобраћаја сваки дан осим недјеље у времену од 9.00 до 15.00 часова.

Саобраћај се за вријеме обуставе преусмјерава на путне правце Кола-Стричићи-Чађавица - Мркоњић Град и Црна Ријека - Јајце - Мркоњић Град.

Ван времена обуставе саобраћај се одвија једном траком уз регулацију свјетлосном сигнализацијом.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па из АМС возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука-Добој и дионице магистралног пута Јоховац-Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

Ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка - Добој један.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Прибој-Лопаре, у мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, саобраћај се због оштећења моста одвија наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина - Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/ - Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На регионалном путу Братунац три - Дрињача од поноћи до 7.00 и од 16.00 часова до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од 3,5 тома и аутобусе класе "М3" због радова на санацији клизишта.

Ова забрана не односи се на аутобусе "Дринатранса" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

Почела је превентивна активност "Буди видљив, не буди фигура", која ће се до краја фебруара спроводити широм Републике Српске с циљем да се укаже пјешацима на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом у ноћним условима вожње, како се кретати правилно, те да је неопходно носити флуросцентни прслук или неки други свјетлоодбојних предмета.

Циљ кампање јесте да се возачима укаже и колико је битно да стакла на возилу буду чиста и да фарови буду исправно подешени и чисти, те да возачи приликом напуштања возила на јавном путу користе свјетлоодбојни прслук.

Ову акцију заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске са 49 ауто-мото друштава и јединице локалне самоуправе.

На подручју ФБиХ јаки удари вјетра могући су на правцима Бихаћ - Велика Кладуша, Бихаћ - Босански Петровац - Дрвар и Тарчин-Сарајево, као и на путевима који од Ливна воде према Гламочу, Купресу и Босанском Грахову.

Због деминерских радова од 7.30 до 16.00 на дионици Босански Петровац - Кључ, на превоју Ланиште, долази до 15-минутних обустава саобраћаја уз 15-минутно пропуштање возила.

На магистралном путу Јајце - Црна Ријека у мјесту Угарак, због санационих радова од 7.00 до 16.00 најављене су повремене получасовне обуставе саобраћаја уз 15-минутно пропуштање возила.

Послије 16.00 часова на овој дионици саобраћа се наизмјенично једном траком.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел "Врандук", од 5.00 до 21.00 час саобраћај се одвија двосмјерно.

Од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5. часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона алтернативне правце Добој - Шићки Брод - Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 20 до 30 минута.

Због изградње новог граничног прелаза од сутра ће бити обустављен саобраћај на граничном прелазу Делеуша-Враћеновићи.

За вријеме ове обуставе саобраћај ће бити преусмјерен на друге граничне прелазе.

Због безбједносних разлога и даље је обустављен саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.