latinica  ћирилица
26/02/2020 |  08:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Током Трампове посјете Индији - 19 мртвих, 150 повријеђених (ФОТО/ВИДЕО)

Скоро 20 људи је погинуло, а стотине су повријеђене у сукобима супротстављених група демонстраната у Њу Делхију, током протеста због закона о држављанству.
Протести и насиље у Индији (Фото: The Express Tribune) - Фото: Тwitter
Протести и насиље у Индији (Фото: The Express Tribune)Фото: Тwitter

Како се наводи, протести су бацили сјенку на прву посјету америчког предсједника Доналда Трампа Индији.

Ројтерс наводи да је погинуло 19 особа, док се 15 особа налази у критичном стању.

Би-Би-Си је синоћ јавио да је међу убијенима један полицајац, а да их је 150 завршило у болницама у главном граду Индије.

Полиција је користила сузавац, димне гранате и гумене метке, али је имала проблем да раздвоји масе људи који су бацали камење једни на друге.

Сукоби, који су се дешавали током званичне посјете предсједника САД Доналда Трампа Индији, избили су између хиљада демонстраната за и против новог закона о држављанству, који је донела прохиндуистичка влада премијера Нарендре Модија, наводи Ројтерс.

Насиље је избило јуче на више подручја у сјевероисточном дијелу престонице, само неколико километара од мјеста на којема су Трамп и индијски премијер Нарендра Моди имали састанак.

Црни дим дигао се у небо након што су демонстранти запалили продавнице воћа и поврћа и муслиманско светилиште у области Баџанпур на сјевероистоку Њу Делхија, рекли су свједоци.

Индију потреса насиље откако је парламент у децембру одобрио нови закон о држављанству, који омогућава брзо стицање држављанства за неке вјерске мањине рођене у иностранству, али не и за муслимане.

Критичари тврде да је закон није наклоњен муслиманима и да подрива секлуларни устав Индије.