latinica  ћирилица
26/02/2020 |  08:47 ⇒ 13:59 | Аутор: Агенције

Други случај вируса корона потврђен у Хрватској

Други случај вируса корона потврђен је у Хрватској.

Ову информацију потврдио је министар здравља Вили Берош, а ријеч је о брату зараженог младића који је јуче имао позитиван налаз, пишу хрватски медији.

Налаз његове дјевојке, која је такође прегледана, је негативан на вирус корона те она није заражена.

Подсјетимо, двадесетшестогодишњи пацијент који је у Италији био с дјевојком неколико дана забиљежен је као први заражени и налази се у Загребу, а тамошња болница је због њега отказала операције које нису хитне.

Такође, постоји бојазан да зараза неће стати на једној или двије особе. Наиме, сумња се да су двије особе из Крапинско-загорске жупаније, које су недавно биле у Италији, заражене вирусом корона, а то је потврдио крапинско-загорски жупан Жељко Колар.

Ријеч је о оцу и кћерки и за њих је спреман прихват у Општој болници Забок и Болници хрватских ветерана.

Поред тога, три особе се налазе у изолацији на загребачкој Клиници за инфективне болести "Др. Фран Михаљевић". Изолиране особе нису биле међусобно повезане.

Границе нису затворене.

Трајект на редовној линији из Анконе око седам сати упловио је у сплитску градску луку те га је дочекала посебно опремљена хрватска поморска полиција и санитарни инспектор.

Координатор у сплитској Лучкој управи Вјекослав Гргић казао је како ће поморска полиција бити опремљена рукавицама и маскама, а дежурни санитарни инспектор путнике ће питати долазе ли из сјеверноталијанских подручја, гдје се појавио вирус корона.

Санитарни инспектор ће, уколико неко од путника долази из кризних италијанских подручја, одлучити о томе хоће ли га издвојити и упутити епидемиологу.