latinica  ћирилица
26/02/2020 |  09:56 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

Касагић: Република Српска је створена у Сарајеву

Посланик у првом сазиву Народне скупштине Републике Српске Рајко Касагић рекао је Срни да је усвајање Устава Републике Српске 28. фебруара 1992. године био кључ за постављање темеља Српске.
Рајко Касагић - Фото: Wikipedia
Рајко КасагићФото: Wikipedia

Касагић је подсјетио да је повод за доношење овог правног акта био неуставни референдум бошњачко-хрватске стране у БиХ.

- Тај референдум расписан је мимо Устава тадашње Југославије јер је референдум о издвајању република из Југославије могла расписати само Скупштина тадашње заједничке државе - истакао је Касагић.

Међутим, навео је он, бошњачко-хрватска страна није се држала одредаба Устава БиХ о заштити националних интереса народа и резултат тога је стварање Републике Српске, односно доношење Устава.

Према Касагићевим ријечима, Република Српска је створена у Сарајеву.

- Назив Демократска Република Српска добили смо од бившег команданта сектора Сарајево у оквиру Унпрофора, канадског генерала Луиса Мекензија. Као члан комисије за утврђивање назива Републике Српске то сам прослиједио Народној скупштини Српске, која је засиједала у Бањалуци - рекао је Касагић.

Он је навео да је парламент избацио ријеч демократска и остало је Република Српска.

- На сједници парламента у Бањалуци је коначно заокружен назив Република Српска и комплетна структура Устава Српске - истакао је Касагић.

Он сматра да Устав Српске не треба мијењати, јер иза њега стоје Русија и САД и сви потписници Дејтонског мировног споразума.

Према његовим ријечима, проблем у БиХ није њена структура, јер таквих примјера има десетак у свијету, већ несарадња политичара и покушај да се ревидира проценат који припада Српској тако што се сада присваја дио територије који је био на државном нивоу у вријеме бивше Југославије, односно пољопривредна добра.

- Ако се то присваја, онда се морају присвајати и југословенска начела и морамо се враћати у Југославију - рекао је Касагић.

Он је додао да је рат много тога промијенио, постоје два ентитета и граница између њих, али сарадња мора да буде на високом нивоу.

У петак, 28. фебруара, навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за њено стварање.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. године под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.