latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:16 ⇒ 10:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Прије 16 година у авионској несрећи погинуо Борис Трајковски

У Сјеверној Македонији данас се обиљежава 16 година од авионске несреће у којој су погинули тадашњи предсједник те земље Борис Трајковски и чланови делегације – савјетници његовог кабинета, обезбјеђење и посада.
Борис Трајковски -
Борис Трајковски

Из македонске владе наводе да ће министар дијаспоре Едмонг Адеми предводити владину делегацију на обиљежавању годишњице смрти Трајковског у Мостару, код Ротимља, гдје се догодила авионска несрећа.

У владиној делегацији ће бити и министар задужен за стране инвестиције Елвин Хасан, као и замјеник министра културе Владимир Лазовски.

На обиљежавању годишњице на мјесту несреће најављено је присуство и представника власти Босне и Херцеговине и града Мостара.

Министар за информатичко друштво и администрацију Дамјан Манчевски, заједно са министрима образовања и пољопривреде Арбером Адемијем и Трајаном Димковским, положиће цвијеће на гробу Трајковског, на градском гробљу у Скопљу.

На споменику предсједника Бориса Трајковског у његовом родном мјесту Струмица цвијеће ће положити владина делегација у саставу министра транспорта и веза Горана Сугареског, замјеника министра образовања Елизабете Наумовске, као и државног секретара из Министарства локалне самоуправе Кирила Парталова.

Авион македонске Владе у коме су се налазили Трајковски, савјетници из његовог кабинета Димка Илкова-Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозанова, радник македонског МИП-а Миле Крстевски, чланови обезбјеђења Борис Велинов и Аце Велиновски, као и пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски, пао је 26. фебруара 2004. године у атару села Ротимље.

Македонска делегација путовала је у Мостар на међународну конференцију о инвестирању у БиХ.

Комисија за испитивање узрока несреће закључила је да су авионску несрећу проузроковали пропуст посаде, лоше одржавање авиона и неповољни временски услови.