latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:21 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Ђокић: Ђукановићева посјета била би у функцији наставка манипулација

Предсједник СП-а Петар Ђокић изјавио је Срни да би посјета предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ у овом тренутку била у функцији даље манипулације проблемима које имају Црна Гора, њени грађани и Српска православна црква.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је оцијенио да је стога оправдана иницијатива српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске како би била подржана његова изјава да је Ђукановићева посјета штетна по витални интерес Српске.

- Додик је одлучивањем у Предсједништву БиХ скренуо пажњу на озбиљан проблем у региону. Мотивисани борбом за слободу, српски народ и други грађани Црне Горе устали су у широк фронт отпора насилном дјеловању државе Црне Горе према српском народу и СПЦ - нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, Додик је исправно поступио када је процијенио да ово није тренутак за посјету Ђукановића БиХ, чији је саставни дио Република Српска и у којој живи и српски народ који је солидаран са сународницима у Црној Гори и СПЦ.

- Подржавамо њихову борбу да буде заштићен интегритет СПЦ и очуване светиње, не само у Црној Гори, него свуда гдје се налазе. Сигуран сам да ће Народна скупштина подржати Додиков став. То говори о одговорном приступу који Српска има према сваком питању и да је способна да адекватно и на вријеме реагује, не само да би спријечила штету која може наступити за Републику Српску, него и да упозорава на важна питања у региону и на тај начин спријечи било какве манипулације - каже Ђокић.

Говорећи о Додиковом ставу да је ангажовање снага Фронтекса на граници између БиХ и Хрватске штетно за витални интерес Српске, који ће такође бити разматран на посебној сједници Народне скупштине, Ђокић је истакао да снаге Фронтекса не би требало да буду распоређене у граничном подручју према ЕУ, чија је чланица и Хрватска.

Ђокић истиче да снаге Фронтекса треба да буду ангажоване јужније, односно на границама Србије и Црне Горе и да спријече улазак миграната у регион.

- Било би страшно да снаге Фронтекса буду распоређене на границу БиХ са Хрватском што би омогућило неконтролисан улазак огромног броја миграната и њихов останак у БиХ ако би била успостављена чврста граница према ЕУ. То не желимо и сматрам да постоји страх код свих људи у БиХ, а не само код Срба и у Републици Српској - рекао је Ђокић.