latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Лончар: Нема мјеста паници, вирус корона је слабији од сезонског грипа

Златибор Лончар -
Златибор Лончар

Министар здравља Златибор Лончар каже да је нови вирус корона слабији од сезонског грипа и да је смртност од новог вируса мања него од сезонског грипа.

Лончар је нагласио да нема мјеста паници, а грађане замолио да се о новом вирусу информишу од  љекара, а не на друштвеним мрежама, преноси Тањуг.

Министар наводи да је 98 одсто заражених короном у Кини, два одсто у Европи, да су посебно осјетљиви мушкарци старији од 80 година, који болују од неке хроничне болести, имају удружена обољења. Код 90 одсто заражених вирусом, болест прође без икаквих посљедица.

- Ми смо прије двије недјеље имали више од 24.000 заражених од сезонског грипа. Продужили смо распуст за недјељу дана и спустили број обољелих на испод 14.000 - рекао је Лончар.

Наглашава да ће Министарство обавјештавати грађане о сваком случају и да ће на сајту Министарства здравља бити посебан дио који се бави вирусом корона.

- Ово је ствар која мора да се препусти стручним службама - нагласио је Лончар и додао да је важно сваки појединац да уради оно што је до њега - редовно пере руке, прошета...

Подсјећа да је Србија, чим се појавио вирус у Кини, увела термовизијске камере на аеродроме, оформила тимове који се баве само том проблематиком, а који имају дугогодишње искуство.

- Сада смо појачали контролу и на другим граничним прелазима, не само аеродромима. Појачали надзор над људима који долазе у Србију. Људи треба да слушају савјете љекара који се цијели живот баве том проблематиком - навео је он.

Додаје да се редовно прати ситуација у региону и свијету, те да набављамо додатне количине и лијекова и материјала.

- Лијека нема за нови корона вирус, али лијече се компликације. Највећа комликација је упала плућа. Нема мјеста паници - закључио је он.