latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:39 | Аутор: СРНА

На црну листу послодавце који крше права трудница и породиља

У Инспекторату Републике Српске сматрају да је, идеју о формирању и објављивању црне листе послодаваца који крше права трудница и породиља, по узору на Србију, потребно дефинисати прописима који би јасно и прецизно одредили за које прекршаје би се послодавци могли наћи на овој листи.
Трудноћа - Фото: илустрација
ТрудноћаФото: илустрација

- Посматрано из угла радничких права, послодавац који крши мјере безбједности и заштите на раду и тиме угрожава живот и здравље радника или послодавац који ангажује радника на црно и ускраћује му сва права из радног односа и наноси штету буџету државе, једнако заслужују да буду на црној листи као и послодавац који крши права из радног односа трудница и породиља. Управо из тог разлога је потребно прецизно дефинисати критеријуме како се не би тумачило да су одређени послодавци заштићени у односу на друге - рекли су Срни у Инспекторату.

Труднице и породиље као посебно осјетљива категорија радника самим Законом о раду имају дефинисан посебан статус, те инспекција рада у контролама посебну пажњу усмјерава на затечене раднице које имају овај статус.

- У протеклих неколико година смањен је број жалби радница које се односе на заштиту права из радног односа породиља и трудница због отказа уговора о раду, међутим, и даље се често сусрећемо са жалбама да су раднице са послодавцем имале закључен уговор о раду на одређено вријеме и да су у току трајања уговора остале у другом стању, након чега им послодавац по истеку уговорног периода није продужио уговор - кажу у Испекторату Републике Српске.

Из Инспектората подсјећају да су њихови инспектори у 2019. години по основу уговора о раду контролисали 13.550 радника затечених на раду код послодавца, од којих је контролисано поштивање радних права 246 радница са статусом труднице или породиље у тренутку контроле.

- Неправилности које инспекција најчешће констатује када је ријеч о поштивању права из радног односа трудница и породиља односе се на обрачун и рокове исплате плата и накнада - додају у Инспекторату.

У Инспекторату појашњавају да, у складу са законом, радни однос заснован на одређено вријеме престаје истеком рока одређеног уговором.

- У оваквим случајевима у самом инспекцијском поступку врло је тешко доказивати да ли послодавац заиста више нема потребу за продужењем уговора о раду на одређено вријеме који је имао закључен са радницом или послодавац не жели терет породиљског боловања - додају у Инспекторату.

У претходним годинама, наводе у Инспекторату, често су се сусретали са случајевима да су послодавци труднице и породиље проглашавали технолошким вишком, те на тај начин покушавали да им откажу уговор о раду, међутим Законом о раду је прописано да, уколико је радница са послодавцем имала закључен уговор о раду на неодређено вријеме, он јој не може отказати уговор о раду због економских и технолошких разлога.

Овакви случајеви често епилог добијају на суду јер послодавци и након извршене контроле не прихватају налог инспектора већ траже судско одлучивање. Један од примјера је предмет инспекције рада који траје од 2015. године и садржи више од 60 аката сачињених у поступку инспекцијске контроле, другостепеном поступку и судском поступку, те који још није окончан.

Законом о раду у Републици Српској трудницама и породиљама је одређена посебна заштита за вријеме трудноће и породиљског одсуства, те је прописано да послодавац не може одбити да прими у радни однос жену зато што је трудна, нити јој може отказати уговор о раду због трудноће или што користи породиљско одсуство.

За вријеме кориштења породиљског одсуства жена има право на накнаду у износу просјечне плате коју је остварила у посљедњих 12 мјесеци прије породиљског одсуства.

Закон о раду Републике Српске прописује казну од 5.000 КМ до 20.000 КМ ако послодавац не омогући запосленој жени да користи права у вези са трудноћом, порођајем и материнством.

Центар за маме у сарадњи са Инспекцијом рада и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије редовно објављује црну листу послодаваца који крше права трудница и породиља.

Ријеч је о фирмама код којих је Инспекција рада утврдила да су прекршиле права трудница или породиља на основу пријава будућих, односно садашњих мајки.