latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:42 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

Павић: Српска увијек може да се врати свом Уставу, ако за њу нема мјеста у БиХ

Република Српска увијек може да се врати на свој Устав, ако за њу више нема мјеста у дејтонској БиХ, рекао је Срни политиколог Александар Павић.
Александар Павић (фото:sveosrpskoj.com) -
Александар Павић (фото:sveosrpskoj.com)

Павић је истакао да је Устав важна линија одбране, а уз све оно што чини за једну државу, уводи ред и закон у њен свакодневни живот, тај акт је и средство борбе од непрестаних напада који долазе и од твораца Дејтона, и од високог представника, и од Сарајева, а сада и од Уставног суда БиХ.

- Веома је важно да се обиљежава дан доношења првог Устава, као што се обележава и 9. јануар и док год постоји Устав Републике Српске, постојаће и Република Српска - рекао је Павић, поводом 28 година од доношења првог Устава Републике Српске.

Павић је истакао да је 28. фебруар 1992. године, датум када је донесен први Устав Српске, веома важан дан, зато што није довољно само прогласити државу, већ је треба и заокружити и институцијама.

- Устав је кичма и темељ сваке модерне државе. Према томе, 28. фебруар је у рангу 9. јануара. То је још један доказ да је Република Српска унијела своју државност у дејтонску БиХ, да је она постојала и била је тако и третирана као једна о страна потписница у Дејтонског споразума - нагласио је Павић.

Он је оцијенио да би без Устава, само са 9. јануаром /даном стварања/, Република Српска била некомплетна.

- Послије тога, и за вријеме овог дејтонског раздобља од 25 година, Устав Републике Српске увијек је био посљедња брана гушењу и гашењу Републике, а знамо да је то циљ чак и твораца Дејтона, а поготово политичког Сарајева - истакао је Павић.

Он је нагласио да је била велика храброст у то вријеме донијети Устав Републике Српске, када практично није постојала ни Србија као држава, него СР Југославија, када је царовао једнополарни свијет, Русија била на кољенима, Кина није била ни сјенка онога што је данас, а Срби без савезника.

- Ипак, творци Републике Српске успјели су да донесу Устав и то је била послије легитимација. Иако нису успјели послије да спријече признање БиХ, успјели су да наметну Републику Српску као незаобилазни фактор приликом каснијих преговора - рекао је Павић.

Он је додао да је било више преговора и покушаја да се наметне неки мировни план, али да је Устав Републике Српске био њена легитимација пред свијетом.

- То је био неопходан, али и врло храбар потез твораца Републике Српске, и политичара и војске и народа. Те три компоненте, уз Цркву, заједно су показали изузетну храброст и чврстину. Без тога данас не би било Републике Српске - нагласио је Павић.