latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:53 | Аутор: СРНА

Цијене непромијење на домаћем тржишту

Цијене индустријских производа из Републике Српске на домаћем тржишту у јануару у односу на децембар у просјеку су остале непромијењене, док су на инотржишту у просјеку биле ниже за 0,1 одсто, подаци су Републичког завода за статитику.
Завод за статистику Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за статистику Републике СрпскеФото: РТРС

Посматрано по намјени потрошње на домаћем тржишту, у јануару у односу на децембар највећи процентуални раст цијена од 0,2 одсто имали су нетрајни производи за широку потрошњу, а највећи пад од 0,2 одсто цијене интермедијалних производа.

На страном тржишту у посматраном периоду, највећи процентуални раст цијена од 1,7 одсто имали су нетрајни производи за широку потрошњу, а највећи пад од 1,1 одсто цијена енергије.

Посматрано према подручјима индустријске производње на домаћем тржишту, највећи процентуални раст цијена од два одсто забиљежен је код снабдијевања водом, канализације, управљања отпадом и дјелатности санације животне средине.

Цијене на страном тржишту, посматрано према подручијима индустријске производње, забиљежиле су пад, осим у прерађивачкој индустрији гдје остале на истом нивоу.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да је у Српској у посматраном периоду мјесечна инфлација била 0,4 одсто, гдје је значајан процентуални раст цијена био код групе производа храна и безалкохлона пића, те дуванских проиозвода.

- Самим тим десио се и највећи процентуални раст цијена нетрајних производа широке потрошње, а, с друге стране, пад код интермедијалних производа јер је њихова употреба везана за друге производе, па често прате и њихово кретање цијена - навео је Маркићевић.

Према његовим ријечима, на инотржишту цијене под којима ће се нудити индустријски производи из Српске у првом реду зависе од понуде и тражње, као и од њихових инопартнера који у коначници доносе одлуку о висини цијена робе са којима излазе на тржиште.