latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:19 | Аутор: СРНА

Чавић: Да није било Устава, имали би само једну од српских буна

Да није било политичког дјеловања у вријеме ратне кризе у БиХ и да истовремено са оружаном борбом, која је убрзо након тога наступила, Република Српска није имала Устав и да на основу њега није успостављена државност, то би била само једна од српских буна у задња два вијека на простору БиХ за статусна питања Републике Српске, истакао је лидер НДП-а Драган Чавић.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Поводом 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, Чавић је изјавио за Срну да не постоји држава која није утемељена на уставу.

Он је подсјетио да је Република Српска била држава без међународног признања и увијек је у међународним преговорима имала префикс такозвана Република Српска, све до почетка преговора 1995. године када су утврђени темељи на којима ће се успоставити мир и Република Српске постала међународно признат ентитет у БиХ.

Чавић је додао да је Устав Републике Српске након тога усаглашен са Дејтонским споразумом и као такав измијењен и данас је, од свог утемељења 1992. године, у кључним одредбама које дефинишу Републику Српску и њену државност остао непромијењен.

Он сматра да је одавно вријеме да се измијени Устав Републике Српске јер постоје одредбе које су потпуно у супротности са Европском конвенцијом о људским правима, али да би било боље да се ради потпуно нови Устав, с обзиром на то да је у међувремену мијењан великим бројем амандмана.

Чавић је рекао да не види да у овом тренутку постоји политичка воља код оних који у Вијећу народа могу да блокирају доношење новог устава да пристану на такав аранжман.

- Било је и покушаја измјена, али Вијеће народа Републике Српске, односно Клуб Бошњака у континуитету опструише било какву измјену Устава, а најмање у дијелу који се тиче укидања смртне казне и дефинисање Бањалуке као главног града - рекао је Чавић Срни.

Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. године.