latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:29 | Аутор: СРНА

Дачић: Посјета показатељ солидарности Београда са Пекингом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је послије састанка са кинеским министром спољних послова Кине Ванг Јием данас у Пекингу да је његова тродневна посјета Кини потврда изванредних стратешких односа и челичног пријатељства, али и показатељ солидарности и пуног повјерења које Србија има у способност Кине да сузбије вирус корона.
Пекинг - Дачић - Ванг - Фото: СРНА
Пекинг - Дачић - ВангФото: СРНА

Шеф српске дипломатије истакао је да је поносан на то што је први министар спољних послова који је посјетио Кину у овим тешким тренуцима и поручио да Србија јесте мала земља, али не оставља своје пријатеље у невољи.

- Прави пријатељи се показују кад је тешко и ми смо солидарни са вама и уз вас смо. Ви се нисте плашили НАТО бомби када је било бомбардовање Србије, ваше дипломате су страдале од бомби које су биле намијењене Србима, зато моја посјета показује да се не плашимо вируса. Желимо нашим пријатељима све најбоље и имате нашу пуну подршку - рекао је Дачић.

Он је рекао да Србија дубоко саосјећа и са забринутошћу прати све вијести о пожртвованости кинеског народа и руководства у борби против овог "невидљивог, али моћног непријатеља", саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Са дивљењем пратимо надљудске напоре и мјере које су без преседана широм свијета с циљем даљег спречавања ширења вируса, не само у Кини, него и ван ваших граница, што цио свијет треба да гледа са дубоким поштовањем - рекао је Дачић.

Он је истакао да су билатерални односи двије земље одлични и да се ради о стратешком, челичном пријатељству Србије и Кине, те напоменуо да је велико присуство кинеских компанија у Србији од изузетног значаја за развој Србије.

Дачић је захвалио Кини за принципијелну подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије, када је у питању рјешавање проблема Косова и Метохије.

- Истовремено, чврста је подршка Србије политици једне Кине и њеним ставовима по питању Тајвана, Тибета, Синђијанга. Ми то подржавамо на свим међународним скуповима, као и принцип једне земље - два система када је ријеч о Хонг Конгу и Макау - рекао је Дачић.

Он је истакао да Кина треба да зна да увијек може да рачуна на Србију.

- Ми никад не подлијежемо притисцима са стране, осуђујемо политизацију ове болести која се догађаја у западним медијима и која се користи за антикинеске ставове. Сви треба да помогнемо Кини да се побиједи ова болест јер се тако спасава цио свијет - рекао је Дачић.

Оцијенивши да је Кина "на бранику одбране" цијелог свијета у борби против овог вируса, Дачић је навео да је лично могао да се увјери у мјере које се предузимају.

- Радују нас информације о опадању броја обољелих на националном нивоу, о повећању броја излијечених, као и да има све мање нових случајева ширења овог вируса ван провинције Хубеј. То све указује да се ширење ове инфекције стишава, да ће она бити стопирана и желимо Кини да што прије побijеди ову болест и у томе има нашу јаку подршку - рекао је Дачић.

Он је најавио да ће у наредним недјељама бити реализована помоћ у медицинској опреми, коју ће Србија, у складу са својим могућностима упутити Кини, те пренио да је са министром спољних послова Кине Ванг Јием договорио успостављање редовне облике комуникације два министарства.

Дачић је рекао и да ће потпредсједник Србије Александар Вучић доћи 15. и 16. априла у Кину ради учешћа на Самиту Кине и земаља Централне и Источне Европе, а да Србија "са великом радошћу очекује" поновну посјету предсједника Кине Си Ђинпинга.