latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:47 | Аутор: СРНА

Стевандић: Доношење првог Устава највреднији дио историје Српске

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да је почетак 1992. године најљепши и највреднији дио историје Републике Српске јер је 9. јануара донесена одлука о оснивању Српске, а 28. фебруара и њен први Устав.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- То су два најважнија датума. Тада су донесена два конститутивна акта и зато је то предмет сталних напада - нагласио је Стевандић.

Према његовим ријечима, давањем заслуженог значаја 28. фебруару српски народ показује да поштује своје постојање.

- Доношењем Устава утврђена су правила на којима се заснива функционисање сваке државе и сваког народа. Онима којима је то трн у оку ми не можемо помоћи, они треба сами себи да помогну и да одустану од насртаја на Устав Републике Српске - поручио је Стевандић.

Он је додао да је прошло 28 година од доношења првог Устава Српске и да се може размишљати о његовој промјени, унапређењу и уклапању у модерно вријеме.

- Све то треба да буде утемељено на правима која имају сви народи као што су самоопредјељење, постојање, језик, култура, нација, идентитет... То уграђујемо у сваки наш акт - и у Устав и у све врсте декларација. Наше постојање се заснива на актима и као сви велики народи имамо датуме које обиљежавамо када су ти акти настали - рекао је Стевандић.