latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:56 | Аутор: СРНА

Калинић: Устав из 1992. је родни лист Српске

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић рекао је да је Устав из 1992. својеврсни "родни лист Републике Српске".
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

- Онда када су Устав креирали уставотворни ауторитети српског народа у БиХ и када смо га као посланици храбро усвојили прије 28 година у Скупштини српског народа у БиХ садржавао је све битне европске норме почев од заштите људских и грађанских права и слобода, имовине, економског уређења па надаље... и с тога можемо бити поносни на ту свесрпску одлуку - истакао је Калинић за Срну.

Он је нагласио да је Устав постао истински чувар суверенитета, интегритета и дигнитета Републике Српске и као такав био је незаобилазан дио Дејтонског мировног споразума.

- Али, у годинама након Дејтона, што међународним интервенционизмом, што поступцима домаћих политичара, нажалост, урушаване су уставне надлежности Републике Српске. Кулминацију такве 'неоколонијалистичке' праксе представља посљедња одлука Уставног суда БиХ која се тиче власништва над нашим земљиштем - указао је Калинић.

Он је указао да је зато Народна скупштина Републике Српске морала јединствено да успостави ту "црвену линију" мимо које ни по коју цијену не може више да буде уступака.

- И као што је донијела први Устав Републике Српске, Скупштина је и данас једини легални и легитимни орган који ће, сигуран сам, у блиској будућности покренути поступак повратка најважнијих дијелова тог урушеног суверенитета у оквире изворног Дејтонског споразума. Без тога ће заиста бити неизвјесна будућност БиХ и пред том алтернативом бесмислено је затварати очи - указао је Калинић.

Због тога се, каже он, данас, у овим драматичним околностима, не без разлога, са пуним правом руководство Републике Српске, као и српски члан Предсједништва БиХ чешће него било који његов претходник обраћају Народној скупштини Српске за коначан став везујући политичку судбину Српске за одлуке овог највишег законодавног тијела кроз које се свих ових 30 година репрезентује суверена воља српског народа у БиХ.