latinica  ћирилица
26/02/2020 |  12:02 | Аутор: БЕТА

Стефановић: Истрага ће утврдити шта је било са несталим бебама

Посланици Скупштине Србије започели су расправу о Предлогу закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене дјеце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да овај закон треба да пружи могућности и инстументе надлежнима да утврде околности под којима је дошло до нестанка беба као и да се на неки начин помогне породицама да добију одговоре на питања која постављају деценијама.

Разлог за доношење закона је, између осталог, пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру марта 2013. године, када је утврђено да је Зорици Јовановић повријеђено право на породични живот, и тиме је Србија обавезана да утврди чињенице, и у овом конкретном случају исплати накнаду нематеријалне штете.

Стефановић је пред посланицима рекао да судски поступак може као резултат имати рјешење да се одбија приједлог ако се докаже да дијете није нестало, да се утврди смрт или конкретно шта се догодило, као и која институција је одговорна за тај исход.

Суд може да утврди да није могуће утврдити шта се десило, јер како је рекао министар, неће бити лако утврдити кривично дјело од прије 40 година, ако извршиоци можа нису живи, или не постоји ни документација о томе.

Из Европског суда Србија је преузела и да суд може утврдити накнаду нематеријалне штете до 10.000 евра, рекао је Стефановић и додао да наравно нико не ставља цијену или одговара на питања колико кошта дијете.

- Не постоји цијена, ово је само накнада државе родитељима чија су дјеца нестала у СФРЈ и можда немаром административног особља данас нема доказа да је дијете мртво, или је можда је и нестало, али то не може да се утврди -рекао је Стефановић.

Поступци ће се спроводити ако се родитељ раније обраћао породилишту, како би се спријечиле злоупотребе, а ако истрага дође до чињеница да дијете нестало кривичним дјелом, одмах се подноси кривична пријава.

Он је додао да ово дјело не застаријева зато што се сматра да, уколико има кривичног дјела, његово извршење и данас траје па је Тужилаштво дужно да покрене истрагу, поступак је хитан, а истражне радње спроводиће посебно обучени полицијски службеници.

У јавности су се посљедњих дана најчешће чуле примједбе да оваквим законом родитељи неће моћи да дођу до истине, а сума од 10 хиљада евра уколико се не може ништа сазнати, оцијењена је као скандалозна.

Посланици ће о овом закону гласати до краја недјеље.