latinica  ћирилица
26/02/2020 |  12:18 ⇒ 12:22 | Аутор: sputniknews.com

Лавров о КиМ: Договорено мора да се поштује

Све што је договорено по питању рјешавања проблема тзв. Косова у оквиру резолуције 1244 мора да се поштује, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров послије разговора с албанским премијером и предсједавајућим ОЕБС Едијем Рамом, који је у посјети Москви.
Рама-Лавров (фото:Sputnik/Kirill Kallinikov) -
Рама-Лавров (фото:Sputnik/Kirill Kallinikov)

- Као што је Рама констатовао да све што је договорено по питању Украјине мора да се поштује, тај принцип је потребно примјенити и са Косовом - нагласио је Лавров.

Руски министар је такође рекао и да ће Русија прихватити сваки договор који постигну Београд и Приштина.

- Постоји резолуција 1244 и низ споразума постигнутих уз посредство ЕУ између Београда и Приштине укључујући Заједницу српских општина - подсјетио је руски министар уз оцјену да би формирање те заједнице био огроман корак унапријед.

Он је додао да је договор о Заједници српских општина постигнут прије више од шест година, а да Приштина одбија да га спроведе.

Лавров је такође истакао да је, када је ријеч о рјешавању косовоског питања, предсједник Русије Владимир Путин више пута рекао да ће Русија прихватити свако рјешење које буде постигнуто између Београда и Приштине и да активно подстиче такав дијалог.

- На жалост, наше колеге из ЕУ, који су преузели на себе да буду посредници, нису успјели да испослују да се договорено поштује - констатовао је он.

Истовремено, Рама је рекао да је позиција Албаније јасна и поново изнео став да је "добро за све, укључујући Србију да призна Косово".

- Воља људи није двоструки аршин што се тиче признања или непризнања. Не разумијем зашто би други имали право да буду посебна држава, а Косово то право нема - закључио је Рама.