X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
26/02/2020 |  12:19 | Извор: РТРС

Шта од 1. марта доноси њемачки закон о усељевању стручног кадра

Првог марта 2020. године на снагу ступа нови њемачки закон о усељавању стручњака. Новим законом ће бити проширене већ постојеће одредбе о усељавању, саопштено је из Амбасаде Савезне Републике Њемачке.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Закон се примјењује на држављане свих земаља широм свијета и односи се првенствено на особе са стручном или академском квалификацијом. Важно је да високошколска или стручна квалификација морају претходно бити признате у Њемачкој.

Према новом закону о усељавању, први корак је подношење захтјева за признавање (нострификацију) квалификације у Њемачкој. Ако је издата потврда о признавању квалификације, сљедећи корак је подношење захтјева за визу у Њемачкој амбасади у Сарајеву, пише портал Кликс.

Шта је ново од 1. марта?

Уколико постоји понуда за посао и ако је извршена одговарајућа нострификација квалификације, убудуће се могу доселити стручњаци из свих области рада. Укида се правило по којем је за само одређена, јасно дефинисана, дефицитарна занимања постојала могућност усељавања.

Осим тога, код ових захтјева више се неће примјењивати правило провјере по којем предност при конкретном запошљавању има стручни кадар из Њемачке или Европске уније.

Особе са признатом стручном квалификацијом могу поднијети захтјев за визу у сврху тражења посла: Радно мјесто мора бити у складу са образовањем и примјерено квалификацији.

И за младе људе који још нису стекли стручну квалификацију овај закон отвара нове могућности: особе млађе од 25 година могу убудуће поднијети захтјев за визу како би у Њемачкој тражиле мјесто за стручно образовање и тамо стекле своје комплетно образовање.

Неопходно познавање њемачког језика доказује се предочавањем цертификата о положеном испиту.

Нема старосне границе. Особе старије од 45 година, међутим, морају доставити доказ о минималној плати.

Нови закон не утиче на Правило за земље западног Балкана.

За особе које немају високошколско или стручно образовање и даље важе постојећа правила усељавања у Њемачку. Овдје ће и даље бити на снази провјера правила о предности при запошљавању. Убудуће ће се и код Правила за земље западног Балкана примјењивати одредба да особе животне доби старије од 45 година морају предочити доказ о минималној плати.