latinica  ћирилица
26/02/2020 |  12:26 ⇒ 12:26 | Аутор: Блиц

Вухан: Беба од 17 дана излијечена од вируса без лијекова (ВИДЕО)

Новорођенче из Вухана старо 17 дана, коме је инфекција вирусом корона откривена непосредно након што се родило у Вухану, опоравило се без терапије и у петак је отпуштено из болнице у Вухану.
Беба излијечена од вируса корона (Фото: via Metrо) -
Беба излијечена од вируса корона (Фото: via Metrо)

Како су јавили кинески медији, дјевојчица је најмлађи пацијент који се до сада опоравио од вируса. Беба је премјештена у Дјечју болницу у Вухану истог дана када ју је родила пацијенткиња заражена вирусом, преноси Пиплс дејли. Убрзо потом је откривено да и сама беба има вирус.

– Дјевојчица Сјао Сјао имала је инфекцију респираторних органа и блаже оштећење срчаног мишића – саопштио је др Ценг Лингконг, директор Одељења за неонатологију болнице.

Пошто јој симптоми нису били очигледни, љекари су одлучили да јој не дају антибиотике и пустили су је да се сама опорави, пише Блиц.

– Није имала видљиве тешкоће с дисањем, није кашљала, нити је имала повишену температуру, због тога смо јој само дали лијек за срце – рекао је др Ценг за државни сервис ЦЦТВ.

У болницу је пуштена у петак увече, након што су три узастопна теста показала да је негативна на вирус. Др Ценг каже да се беба потпуно опоравила од вируса, али и од болести срца.

– Чак је порасла и добила на тежини – рекао је он.

Љекари у Кини страховали су да инфекција може да се пренесе с мајке на бебу у материци. Раније овог мјесеца, беби коју је родила пацијенткиња заражена новим корона вирусом дијагностикована је смртоносна болест 30 сати након што се родила у Вухану.

– Ово је опомена да обратимо пажњу на могућност нове путање преношења заразе вирусом корона – вертикални пренос са мајке на бебе – рекао је тада др Ценг.

Нови корона вирус усмртио је 2.592 особе у Кини, док је њиме заражено око 77.000. Најстарији пацијент је 96-годишња жена, која се опоравила од болести послије три дана лијечења на одјељењу Интензивне његе. Широм свијета, од Ковид-19 умрло је најмање 2.628 људи, заражено је више од 79.700, а проширио се на двадесетак земаља.