latinica  ћирилица
26/02/2020 |  14:11 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Обављена расправа о престанку мандата чланова ВСТС-а

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је расправу о захтјеву посланика Драгана Мектића /СДС/ да буде размотрен Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу, по хитном поступку.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Током расправе, замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто /ХДЗ/ подсјетила је да је Канцеларија високог представника именовала ВСТС, те истакла да, током расправе о хитној процедури, није чула да је неко то поменуо.

- Овај закон је темпоралног карактера, али се односи само на један мандат. Није имала смисла хитна процедура, требали смо оставити могућност да расправљамо у редовној процедури. Можда би то био пут за рјешење - појаснила је Кришто.

Посланик Адил Османовић/СДА/ подсјетио је да су одбијени извјештаји о раду ВСТС за 2017. и 2018. годину, додајући да је то довољна порука члановима ВСТС да нешто треба мијењати.

- Ово је заиста крајње вријеме да повучемо потезе да уозбиљимо рад ВСТС-а и да ми као парламент БиХ пратимо њихов рад и да тражимо од њих да буду независни и аполитични - рекао је Османовић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да СНСД у континуитету указује на структуралне проблем.

Она је указала на техничке и правописне грешке у Мектићевом приједлогу, те истакла да је то доказ да приједлог није студиозно урађен, како је Мектић тврдио.

- Ове грешке су доказ да није радио никакав тим на изради овог приједлога. Иако јесте тим радио, онда је тим дјечака, а не стручни тим. Урађено је на формату А4 и два мјесеца се радило на томе - додала је Бурсаћева.

Она је подсјетила да посланици у Представничком дому не могу утицати на правосуђе и избор судија и да самим тим нема суштинског структуралног ефекта.

Посланик Зукан Хелез /СДП/ подржао је Мектићев приједлог и хитну процедуру јер сматра да ће у супротном приједлог постати, како је рекао, правна анархија.

- Подржавам јер је то хитно - појаснио је Хелез.

Посланик Нермин Никшић /СДП/ био је уздржан приликом гласања за упућивање приједлога у хитну процедуру јер, како је објаснио, сматра да нема гаранције да би нови чланови ВСТС, који би на тај начин били изабрани, радили и били бољи.

- Треба увести ред, али студиозно ући у рјешавање проблема. Увјерен сам да закон неће проћи у Дому народа - рекао је Никшић.

Ненад Стевандић /Уједињена Српска/ сматра да је структурални дијалог рјешење, да се избори чланова ВСТС бирају у Парламентарној скупштини.

- Овако сада, ко каже да неће бити изабрани исти чланови ВСТС - рекао је Стевандић.

Он се сагласио с мишљењем Нермина Никшића да Мектићев приједлог неће проћи у Дому народа парламента БиХ.

Предлагач Драган Мектић /СДС/ је приговорио, на како је рекао, тумачење његовог приједлога мимо контекста.

- Моја иницијатива нема везе са посљедњим дешавањима у БиХ. Структурални дијалог имамо осам година, сад опет дошли до тога. Слушам дискусије овдје и питам се како кренути у иницијативу да нешто промијенимо, кад сад већ знате да Дом народа неће прихватити - рекао је Мектић.

Он се сагласио с мишљењима посланика да иницијатива неће ништа драстично промијенити, али је појаснио да му је намјера да учини нешто добро.

Бранислав Бореновић /ПДП/ подржао је Мектићево објашњење да, како је навео, вријеме истиче и да је неопходно предузети нешто.

- С обзиром на то да мандат актуелног ВСТС-а убрзо истиче, право је вријеме да донесемо нове законе - рекао је Бореновић.

Он сматра да је Мектићев приједлог дошао у право вријеме да се ријеши сет закона који ће поправити стање правосудног система у БиХ.

Мирјана Маринковић Лепић /Наша странка/ сматра да је претходни сазив парламента БиХ крив за тренутно стање ВСТС-а.

- Они су се уљуљкали да им нико ништа не може. Ми смо мајстори да све изврдамо и не радимо како треба, па се тако и ВСТС уљуљкао - сматра Лепићева.

Посланик Сања Вулић /СНСД/ рекла је током расправе да је сагласна с намјером да треба донијети измјене и додала да сматра исправним да о томе треба расправљати детаљно на тематској сједници заказаној за 11. март.

- Чудно ми је да ове колеге подржавају закон по хитној процедури данас, на овакав начин. Шта је битно данас што није било јуче и шта је битно данас што неће бити сутра - упитала је Вулићева.

Она сматра да је данашња расправа, како је рекла, "тортура над грађанима".

Вулићева је, коментаришући, како је рекла, дрчност посланика, позвала на смјену страних судија /у Уставном суду БиХ/.

- Позивам колеге, који овдје истичу своје референце да се коначно ријеше страних судија. Срамно је да се расправља о моралу судија и сви би требали прво да погледају себе - рекла је Вулићева.

Она је изразила сумњу да поједини посланици имају намјеру да замијене предсједника ВСТС-а Милана Тегелтију или неког другог ко је на челу тог тијела.

БЕЗ РАСПРАВЕ О ВЕЋЕМ БРОЈУ ТАЧАКА

Нико од посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ није био заинтересован за расправу о законским приједлозима који се налазе у другом читању, а које је у парламентарну процедуру упутио сазив Савјета министара у претходном мандату.

Ријеч је о приједлозима за измјену и допуну Закона о омбудсмену за људска права БиХ, о финансирању институција БиХ, о патенту, Закона о Судској полицији БиХ и Закона о систему државне помоћи у БиХ.

Заинтересованих за расправу није било ни за Приједлог закона о измјенама и допунама Закона БиХ о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера, чији је предлагач Савјет министара, а који се налази у првом читању.

Приједлог закона о допуни Закона о лијековима и медицинским средствима, који се налази у првом читању, образложила је Мирјана Маринковић Лепић, која је уз Предрага Којовића предлагач закона.

Према њеним ријечима, предложеном измјеном жели се омогућити да се промет вакцинама омогући и здравственим установама односно лицима која имају одобрење за обављање здравствене дјелатности.

Указујући на важност редовне вакцинације, Саша Магазиновић из СДП-а рекао је да ће подржати овај законски приједлог, али да га је потребно још дорадити.

У име Клуба посланика СДА Халид Гењац рекао је да ће посланици ове странке бити уздржани приликом гласања о предложеном закону и заложио се за опсежније измјене закона.

Лепићева је заједно са Којовићем предлагач измјене Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, а који, према њеним ријечима, има за циљ да обједини у закону све накнаде које припадају посланицима.

Она је подсјетила да то сада није случај јер дио накнада регулише Заједничка комисија за административне послове Парламентарне скупштине БиХ.

Овај законски приједлог, који се налази у првом читању, добио је негативно мишљење надлежне комисије Представничког дома.

У расправи о Извјештају о раду Савјета министара за 2017. и 2018. годину посланик А-СДА Јасмин Емрић истакао је да је у наведеном периоду Савјет министара предложио мали број закона и да то није добро за европски пут БиХ.